Egyptische bevolking wil stopzetting Israëlische akkoorden

Meer dan de helft van de Egyptenaren wil van het vredesverdrag met Israël af. Dit blijkt uit een peiling die uitgevoerd werd door het Amerikaanse Pew Research Center (PWR).

Slechts een derde van de Egyptenaren staat positief tegenover het vredesverdrag dat in 1979 tussen Egypte en Israël gesloten werd. Maar liefst 54 procent van de ondervraagden wil dat de nieuwe machthebbers het verdrag eenzijdig opzeggen. Dit komt volgens PWR vooral door het gedrag van de Israëlische bezettingsmacht in de Palestijnse gebieden.

De opinie van de Egyptenaren hangt samen met hun inkomen. Zestig procent van de armen wil af van het vredesakkoord. Bij de hogere klassen schommelt dat aantal rond de 45 procent. Hooggeschoolden zijn de grootste tegenstanders: zestig procent is voor een status quo.

Egypte geïsoleerd

De Camp Davidakkoorden van 1978 betekenden een breuk in het verenigde Arabische front. In ruil voor de erkenning van Israël kreeg Egypte de Sinaï terug. Dit schiereiland werd sinds 1967, na de Zesdaagse Oorlog, door Israël bezet.

De andere Arabische landen konden president Sadats zet maar matig appreciëren, en als gevolg werd het land tussen 1979 en 1989 uit de Arabische Liga verbannen. Ook binnen Egypte zelf was de tegenstand heftig. Sadat kwam in 1981 bij een aanslag om het leven. Hierbij raakte ook vice-president Hosni Moebarak gewond. Desondanks zette Moebarak het beleid van zijn voorganger voort en onderhield hij de banden met Israël.

54 procent van de ondervraagden wil dat de nieuwe machthebbers het verdrag eenzijdig opzeggen

Democratie prioritair

De pro-democratische beweging heeft een dramatische impact gehad op de houding van de Egyptenaren. De peiling toont een grote stijging in optimisme over de toekomst en een verandering van de prioriteiten. In 2007 antwoordde het land nog verdeeld op de vraag wat het belangrijkste is: een sterke leider of democratie. Nu slaat de balans met 64 procent duidelijk door in het voordeel van democratie.

Welke richting het nieuwe Egypte zal inslaan is onmogelijk in te schatten. De twee grootste partijen zijn het islamitische Moslimbroederschap en de overwegend seculiere 6 April Beweging. Beiden krijgen de goedkeuring van meer dan 70 procent van de Egyptenaren. De parlementsverkiezingen worden in september georganiseerd.

Kanshebbers op presidentschap

Voor de presidentsverkiezing van november zijn er drie potentiële kanshebbers. De 74-jarige Amr Moussa is momenteel met voorsprong de populairste politicus. Deze voormalige leider van de Arabische Liga kan rekenen op de goedkeuring van 89 procent van de Egyptenaren. De leider van de seculiere el-Ghad partij, Ayman Nour, volgt als tweede met 70 procent. Nobelprijswinnaar Mohamed ElBaradei ligt niet goed bij de bevolking en strandt met amper 57 procent op de derde plaats.

De Verenigde Staten blijven onpopulair. Slechts twintig procent van de Egyptenaren staat positief tegenover de grootmacht. Hiermee doen de VS drie procent beter dan vorig jaar. Daarnaast denkt 43 procent dat Egypte meer afstand moet nemen van de VS. Amper vijftien procent vindt dat het omgekeerde moet gebeuren.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.