Egyptische presidentszoon mikt op kernenergie

Gamal Mubarak stal de show op het jongste congres van de Egyptische regeringspartij met de aankondiging dat het land de nucleaire toer wil opgaan. De zoon van de Egyptisch president Hosni Mubarak trekt volgens waarnemers de nationalistische kaart om de kans te verhogen ooit zijn vader op de volgen.
“Ook Egypte moet op zoek naar alternatieve bronnen voor zijn toekomstige energievoorziening, inclusief kernenergie”, verklaarde Gamal op het congres van de Nationale Democratische Partij (NDP). Zoon Mubarak preciseerde dat zijn land zich zou houden aan het verdrag tegen de verspreiding van kernwapens en het de nucleaire technologie enkel voor vredelievende doelen wil inzetten.

De Egyptische energieminister Hassen Yunis kwam vervolgens op de proppen met een plan voor een kerncentrale op de Middenlandse-Zeekust nabij al-Dabaa, 150 kilometer ten westen van Alexandrië. De installatie zou 1,2 miljoen euro kosten, 1000 megawatt leveren en binnen tien jaar klaar zijn. De energieminister wilde niet kwijt uit welk land Egypte de verrijkte kernbrandstof voor de centrale gaat invoeren.

De onverwachte aankondiging van Gamal Mubarak zorgt voor verwoede speculaties in de kranten. Het weekblad al-Karama, dat kritisch staat tegen de mogelijkheid van een presidentiële erfopvolging, vroeg zich in een opiniestuk op 10 oktober af of de nucleaire plannen het begin inluiden van een nieuw machtsevenwicht in de regio, of dat het gaat om “propaganda om de jonge Mubarak op de presidentiële troon te hebben”.

De meeste analisten houden het op een poging om de populariteit van Gamal Mubarak te vergroten. “De regering argumenteert op dezelfde manier als Iran en maakt van de nucleaire ambitie een nationalistisch thema”, zegt Josua Stacher van de British University in Kairo. Gamal Mubarak heeft zich al een paar keer kritisch uitgelaten over de Verenigde Staten en verhoogt op deze manier zijn geloofwaardigheid als verdediger van ‘Egypte eerst’. Inspelen op het gevoel van nationale waardigheid is een oude truc, maar het levert hem zeker sympathie op”.

De critici van denken niet dat Mubarak, net als zijn vader een hardnekkig verdediger van de vrije markt, echt een onafhankelijke koers wil gaan varen tegenover de VS. “Mubarak is eerst toestemming gaan vragen in Tel Aviv en Washington”, zo schrijft het onafhankelijke weekblad al-Maydan. Vertegenwoordigers van de regeringspartij NDP ontkennen dat er iets anders op het spel staat dan de toekomstige energiebehoefte van Egypte, dat jaarlijks 5,6 miljoen euro subsidies uitgeeft om de energieprijs te drukken.

Veel Egyptenaren zijn opgetogen over de nucleaire plannen “Ik zou erg trots zijn wanneer we zo’n programma uitvoeren, ook al is het enkel voor vredelievende doelen”, zegt Ahmed Salah, de 25-jarige manager van een frisdrankenfirma in Kairo. “Tegelijk ben ik bang dat het niet veel voorstelt en dat het thema vooral moet dienen om de mensen zich goed te laten voelen”.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2938   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift