Eigen economie eerst voor China

De financiële crisis biedt China een ongekende kans om de toekomst van het internationale financiële systeem mee vorm te geven, maar Chinese experts vinden dat het land zijn aanzienlijke financiële reserves in de eerste plaats moet aanspreken om de eigen economie draaiend te houden.
Ook de Chinese economie gaat immers steeds verder achteruit. Recente cijfers laten zien dat een scherpe vermindering van de vraag naar Chinese goederen heeft geleid tot het bankroet van veel bedrijven in de economische zones langs de oost- en zuidkust. Tienduizenden gastarbeiders zijn hun job verloren. In de steden zijn veel vastgoedprojecten onderbroken en het consumentenvertrouwen is gekelderd.

Dit weekend verklaarde het nieuwsagentschap van de Chinese Volksrepubliek dat 600 miljoen dollar zou worden gespendeerd om een impuls te geven aan de interne vraag. De persmededeling vertelde verder dat het geld geïnvesteerd zou worden in de constructie van vliegvelden, autosnelwegen en de modernisering van sporen. Andere maatregelen zoals het aanpassen van de rentevoet en een belastingverlaging worden gepland om de binnenlandse vraag aan te wakkeren.

Belangrijke rol



Op hetzelfde moment staat Peking onder steeds grotere druk om een belangrijkere rol te spelen in de oplossing van de globale economische crisis. China zit op een berg van twee triljoen dollar buitenlandse wisselreserves. De internationale gemeenschap vraagt van het land dat geld te gebruiken om een verdieping van de economische crisis tegen te houden. De Britse eerste minister Gordon Brown vroeg China en de Golfstaten fors meer bij te dragen aan een speciale inzameling van het Internationaal Monetair Fondst (IMF) dat dient om slachtoffers van de financiële crisis erbovenop te helpen. De Franse president Nicolas Sarkozy zei dat de opkomende economische machten China en India meer te zeggen moeten hebben in de globale politiek en de herinrichting van de wereldeconomie. Eerder dit jaar kwamen de leden van het IMF een revisie overeen van het stemgewicht van ontwikkelingslanden. Het gewicht dat aan China, India en Brazilië werd toebedeeld komt echter nog steeds niet overeen met het economisch gewicht. China heeft bijna 10 percent van de wereldeconomie in handen en slechts 3,66 percent van de stemmen. De VS houden vast aan 17 percent van de stemmen.In China waarschuwen steeds meer experts voor de gevolgen als China haar reserves in de wereld investeert. De prijs die van het land wordt gevraagd is te hoog. “China moet nauwkeurig bekijken of het in de huidige situatie wel zoveel wil betalen voor een vermeerdering van macht”, vertelde Ge Luosi, een deskundige internationale relaties, aan de Chinese krant Xinjing Bao. Zhang Wenkui van het nationaal onderzoekscentrum voor ontwikkeling gelooft dat China’s interne uitdagingen veel groter zijn dan de potentiële schade die het door een verdere vertraging van de wereldeconomie zou oplopen. “Het is verkeerd ons te concentreren op wat de globale financiële crisis met ons zou doen”, zegt Wenkui, “interne problemen, zoals de slabakkende binnenlandse vraag, zijn veel dringender.”

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.