Eilanden eisen betere bescherming van oceanen

Een aantal kleine eilandstaten vragen de VN om de bescherming van de oceanen bovenaan op de agenda te plaatsen. De stijging van de zeespiegel kan hen van de kaart vegen, terwijl de uitputting van de oceanen hen van hun inkomsten berooft.

  • Catherine Wilson/IPS De stijgende zeespiegel bedreigt onder meer Raolo, een van Salomonseilanden. Catherine Wilson/IPS

In 2015 lopen de huidige millenniumdoelen af. Momenteel wordt er binnen de Verenigde Naties gediscussieerd over hun opvolger, de zogenaamde duurzame ontwikkelingsdoelen. Steeds meer eilandstaatjes – waaronder Papoea-Nieuw-Guinea, Samoa, de Maldiven, Tonga, Naura en Kiribati – vragen om van de bescherming van de oceanen een ontwikkelingsdoel op zich te maken.

Cruciaal voor Maldiven en Singapore

“Een duurzaam ontwikkelingsdoel specifiek gewijd aan oceanen is cruciaal voor de Maldiven, want de oceanen zijn onze bron van leven en inkomsten en bepalen onze identiteit”, verklaart Hassan Hussain Shihab van de Maldivische diplomatieke missie bij de Verenigde Naties.

Singapore sluit zich daarbij aan. “Oceanen zijn de levensader van dit land. We zijn sterk afhankelijk van de maritieme handel. Daarom is het behoud en duurzaam gebruik van de oceanen en zeeën zo belangrijk”, stelt Mark Neo, adjunct-vertegenwoordiger van Singapore.

Hij denkt aan het VN-zeerechtverdrag als wettelijk kader voor een dergelijk duurzaam ontwikkelingsdoel voor oceanen.

Klimaatverandering

In september had de premier van Antigua en Barbuda tijdens een sessie in de Algemene Vergadering opgeroepen tot meer internationale steun voor de Kleine Eilandstaten in Ontwikkeling (SIDS). “Ik wil er graag aan herinneren dat onze eilandstaten het minst bijdragen aan de klimaatverandering, maar het meest te lijden hebben onder de gevolgen ervan”, aldus Winston Baldwin Spencer.

De huidige voorzitter van de Algemene Vergadering is ambassadeur John Ashe van Antigua en Barbuda. Volgens zijn woordvoerder is hij zich goed bewust van het belang van de oceanen binnen de duurzame ontwikkelingsdoelen. De werkgroep die momenteel over deze doelen onderhandelt, moet tegen midden 2014 een rapport klaar hebben dat vervolgens in september 2015 aan de wereldleiders zal worden voorgelegd.

Cyrie Sendashonga, beleidsdirecteur van de Internationale Unie voor Natuurbehoud (IUCN) noemt de oceanen essentieel voor duurzame ontwikkeling. Ze zorgen onder andere voor voedsel en zuurstof, en slaan koolstof op. Daarom moeten oceanen hun eigen duurzaam ontwikkelingsdoel krijgen, vindt ook zij.

Ze verwijst naar het recente rapport van het VN-klimaatpanel (IPCC), waaruit blijkt dat 90 procent van de energie uit de klimaatverandering sinds 1971 door de oceanen is opgenomen en het water doet opwarmen. Overbevissing, vervuiling en de toegenomen hoeveelheid nutriënten in het water verergeren dit proces, verzwakken de voedselketens en het ecosysteem als geheel.

Kiribati is een eilandstaat in de Grote Oceaan met ongeveer 100.000 inwoners. Het is een van de vele SIDS-landjes die van de aardbol kunnen verdwijnen als gevolg van de stijgende zeespiegel. “Gezonde oceanen zijn cruciaal voor het behalen van de ontwikkelingsdoelen na 2015”, besluit zijn VN-vertegenwoordiger, ambassadeur Makurita Baaro.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.