Einde aan certificeringmonopolie Max Havelaar

Max Havelaar/FLO (Fairtrade Labelling Organisation) bezette jarenlang een monopoliepositie op het vlak van certificeren van eerlijke producten. Daar komt nu verandering in met de komst van Ecocert Equitable.
Er zijn in België al geruime tijd verschillende verdelers van fairtradeproducten, maar er was steeds maar één iemand die deze producten certificeerde: Max Havelaar/FLO. Dit was zo omdat het certificeren van fairtradeproducten een moeilijke zaak is, enkel Max Havelaar/FLO leek zich er in België mee bezig te houden.

Peruaanse aardappelen


Nu brengt het fairtrademerk Ethiquable drie fairtradeproducten op de markt die gecontroleerd en gecertificeerd zijn door Ecocert Equitable. Zij controleerden het product op basis van het lastenboek Equitable, Solidaire et Responsable (ESR).
Ethiquable zag zich om verschillende redenen genoodzaakt om samen te werken met Ecocert in plaats van met Max Havelaar/FLO. Één van de redenen, en misschien wel de belangrijkste, is dat aardappelen uit de Peruaanse ketens niet zijn opgenomen in het lastenboek van Max Havelaar/FLO. Dit vormde een probleem aangezien twee van de drie producten van Ethiquable zakken chips uit Peru zijn, waarvoor deze aardappelen dus noodzakelijk zijn.

Reactie Max Havelaar


Sandra Galbusera van Max Havelaar reageert nuchter op het kwijtspelen van hun monopoliepositie. ‘Het is jammer dat het nieuws zo tendentieus gebracht is, want het gaat er niet om om al dan niet een monopolie te hebben. We vinden het goed dat er meer actoren op de markt zitten voor controle en certificering.’
‘Max Havelaar verwelkomt in de eerste plaats ieder initiatief dat eerlijke handel op één of andere manier op de agenda wil zetten ten voordele van benadeelde producentengroepen in het zuiden.’
‘Ecocert en Max Havelaar kan je ook niet met elkaar vergelijken, dat is een beetje appelen met peren vergelijken. De standaarden zijn verschillend en ook het certificeringsysteem is anders. Ons standpunt is: hoe meer spelers op de markt hoe beter’, aldus Sandra Galbusera van Max Havelaar.

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 3181   proMO*’s steunen ons vandaag al. 

Word proMO* of Doe een gift