Einde Thaise politieke impasse in zicht?

Het einde van de acht weken durende manifestatie in Thailand lijkt in zicht. Premier Abhisit stelde op 3 mei een verzoeningsplan voor aan de antiregeringsmanifestanten, zij hebben zich principieel akkoord verklaard, maar eisen wel meer duidelijkheid.
Sinds 12 maart 2010 protesteren duizenden antiregeringsmanifestanten, de zogenaamde roodhemden, in de Thaise hoofdstad Bangkok. Ze eisen dat de Thaise premier Abhisit Fejjajiva het parlement ontbindt en dat er nieuwe verkiezingen worden uitgeschreven. Nu, twee maanden, tientallen doden en honderden gewonden later, lijkt het einde van de politieke impasse in zicht.

Verzoeningsplan


Premier Abhisit stelde maandag een verzoeningsplan voor op de Thaise televisie. Abhisit kondigde aan dat er vervroegde verkiezingen zouden komen op 14 november 2010, ruim een jaar voor het einde van zijn ambtstermijn. Hiermee gaat hij in op de belangrijkste eis van de roodhemden, zij vroegen aanvankelijk onmiddellijke verkiezingen. Abhisit had het tijdens de speech over vijf brede voorwaarden:
- de monarchie mag niet meegesleurd worden in de politiek en mag niet geschonden worden.
- hervormingen doorvoeren om sociale onrechtvaardigheid aan te pakken
- oprichting van een onafhankelijke instantie die erop moet toezien dat de media onbevooroordeeld te werk kan gaan.
- oprichting van een comité om het recente politieke geweld te onderzoeken
- politieke hervormingen die een grondwetswijziging kan inhouden en een herziening van het vijfjarig verbod voor politici die banden hebben met voormalig premier Thaksin Shinawatra.
Een dag na de televisiespeech van premier Abhisit voegde hij er nog aan toe: ‘Als ze niet willen deelnemen, zullen we toch doorgaan met het verwezenlijken van de vijf voorwaarden. Het is aan de UDD (oppositiealliantie) om een beslissing te nemen’.

Reactie roodhemden


De leiders van de manifestanten, die eigenlijk onmiddellijke verkiezingen eisten, zijn toch ingegaan op het verzoeningsplan. Ook zij zagen in dat er een einde moest komen aan de manifestatie aangezien zowel de commerciële sector als de toeristische industrie erg lijdt onder de opstand.
‘Wij hebben unaniem besloten om in het verzoeningsproces te stappen. We willen niet nog meer mensenlevens op het spel zetten. We zijn wel een beetje achterdochtig over de datum van de verkiezingen op 14 november, want het bepalen van de datum is een taak voor de verkiezingscommissie, niet van de eerste minister’, aldus Veera Musigapong van United front for Democracy against Dictatorship (UDD) in de Thaise krant Nation.

Ontbinding parlement


De roodhemden blijven voorlopig in het commerciële hart van Bangkok gestationeerd. Ze gaan niet weg voor er een exacte datum geplakt is op de ontbinding van het parlement, zo meldt Bangkok Post. Op 6 mei gaf Abhisit ook aan deze eis toe en kondigde een ontbinding van het parlement aan in september. Dit nieuws werd positief onthaald door de regeringsopposanten, maar zij blijven tot er een exacte datum vastligt voor de ontbinding. 
UDD, wil ook duidelijkheid over de mening van de andere coalitiepartijen. Zij hebben zich tot nu toe nog niet uitgesproken over het plan van de premier en voor UDD is eensgezindheid binnen de coalitie van cruciaal belang. De oppositiealliantie verwacht ook meer details over het verzoeningsplan van Abhisit, want volgens hen zijn er nog teveel vluchtwegen uit het voorgelegde stappenplan, aldus Nation.
‘Het verzoeningsplan is heel vaag en Abhisits belofte is “glad”. We moeten zeker zijn van wat we krijgen voor we de overwinning uitroepen want we vertrouwen de democraten en Abhisit niet’, aldus Veera.

Voorwaarden ‘roodhemden’


Nadat Abhisit vijf voorwaarden op tafel legde voor de verkiezingen van november. Deelde Veera Musigapong mee dat ook de roodhemden enkele voorwaarden hebben voordat ze het verzoeningsplan officieel aanvaarden.
 
- een duidelijke datum voor de ontbinding van het parlement om de weg vrij te maken voor de verkiezingen van november.
- een teken van oprechtheid door te stoppen met intimidatie
- geen amnestie voor criminele feiten die in verband staan met terrorisme en antimonarchistovertredingen.
- stoppen met het inmengen van de monarchie in het politieke conflict
Het einde van de manifestaties en de Thaise politieke impasse lijkt nabij, maar in hoeverre beide partijen gaan toegeven aan de opgelegde voorwaarden is nog maar de vraag.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.