Einde willekeurige gevangenisstraffen in Maleisië

In het Maleisische lagerhuis heeft de partij van premier Najib Razak dinsdag 10 april een wetsvoorstel ingediend dat een einde zou moeten maken aan de willekeurige gevangenisstraffen in het land. Met de verkiezingen in oktober in het vooruitzicht, lijkt Maleisië zijn burgers meer vrijheden te willen geven.

  • flickr ‘De nieuwe wet is een volgende stap naar een hervormd Maleisië’, aldus premier Razak. flickr

De regerende National Frontpartij wil met een nieuwe veiligheidswet een einde maken aan de Internationale veiligheidswet (ISA) die het mogelijk maakte om mensen zonder proces voor enkele jaren op te sluiten. ‘Het is een historische dag voor Maleisië. De nieuwe wet is een volgende stap naar een hervormd Maleisië’, aldus de premier in het Britse dagblad The Guardian.

In 1960 werd de ISA ingevoerd om personen die de nationale veiligheid bedreigden met een communistische opstand, te kunnen tegenhouden. De nieuwe wet zou het afschaffen van de ISA mogelijk moeten maken, zonder de nationale en internationale veiligheid op het spel te zetten.

Dissidenten

De ISA werd vaak misbruikt om dissidenten buiten spel te zetten. De laatste decennia werden oppositieleiders die openlijk kritiek hadden op de regering geregeld maandenlang opgesloten zonder dat daar een proces aan vooraf ging. De nieuwe wet laat een opsluiting van drie weken toe, maar die mag enkel dienen om de zaak te onderzoeken.

Premier Razak laat verstaan dat er een duidelijke breuk komt met het verleden. ‘Verdachten moeten uiteraard nog kunnen worden vastgehouden. Maar de nieuwe wet zal niet toestaan dat mensen kunnen worden gearresteerd of vastgehouden omwille van hun politieke voorkeur, lidmaatschap van een beweging of geloof’, klinkt het. De verdachten zullen het recht hebben om een advocaat in te schakelen en er komt ook gerechtelijk toezicht op het politieonderzoek.

De nieuwe veiligheidswet zou in geen geval betekenen dat de veiligheid in Maleisië in het gedrang komt. Integendeel, hij focust vooral op de strijd tegen terrorisme en spionage maar ook de algemene nationale veiligheid zou nog voldoende aandacht krijgen. ‘Ik ben zeker dat met de nieuwe wet de politie nog steeds voldoende macht hebben om de nationale veiligheid te garanderen. Tegelijkertijd waarborgt de wet ook de burgerlijke vrijheden’, meent Razak.

Agenten behouden natuurlijk de macht om personen die een gevaar zijn voor de samenleving te arresteren. Verdachten zullen, als de politie hen niet langer wil vasthouden voor het onderzoek, na een ondervraging mogen gaan. Zij het wel met een enkelband als de politie dat nodig vindt.

‘Ik ben zeker dat met de nieuwe wet de politie nog steeds voldoende macht hebben om de nationale veiligheid te garanderen’

Op enkele uitzonderingen na, zal de politie nooit een borgtocht aanvaarden van een persoon die ze verdenkt van misdaden die een gevolg hebben voor de nationale veiligheid. Personen jonger dan achttien, vrouwen en mensen met een slechte gezondheid mogen wel op borgtocht worden vrijgelaten. Maar ze blijven onder elektronische controle. Als de politie na 28 dagen onderzoek geen bewijzen heeft die na een rechtszaak tot opsluiting zouden kunnen leiden, moet ze de verdachte vrijlaten.

Nadat het Huis van Volksvertegenwoordigers de wet heeft goedgekeurd, moet ook het hogerhuis dat doen vooraleer de wet naar de koning kan. Pas als ook de monarch, die democratisch verkozen is, zijn toestemming heeft gegeven is de wet van kracht.

Verkiezingen

Met het oog op de nakende verkiezingen in oktober dit jaar, beloofde Razak in september 2011, naast de afschaffing van de ISA, andere veranderingen. Een tijdje geleden werd de wet op vreedzame vergadering goedgekeurd, waardoor mensen mogen samenkomen zonder te moeten vrezen voor een hardhandige aanpak van de politie. Ook het verbod voor studenten om zich in te laten met politiek, werd vorige week in het parlement ter discussie gesteld.

De vrijspraak van dissident Anwar Ibrahim, na een proces dat meer dan tien jaar aansleepte, is ook een teken aan de wand. De politicus werd beschuldigd van sodomie, wat in Maleisië illegaal is.  Hij bleef de aantijging hardnekkig ontkennen en zag in de beschuldiging een poging om zijn politieke carrière te kelderen. De rechter had het over onbetrouwbaar bewijsmateriaal als reden van de vrijspraak, zo meldt de BBC. Indien hij schuldig was bevonden, stond hem in het ergste geval een gevangenisstraf van twintig jaar te wachten. De regering zag de vrijspraak als een bewijs dat de rechtsspraak volledig vrij is van politieke inmenging.

Ook de persvrijheid gaat erop vooruit. De premier heeft aangekondigd dat hij ook de verplichting om jaarlijks een persvergunning aan te vragen wil afschaffen, waardoor de greep van de regering op de pers wordt afgezwakt. Het Nationaal Front hoopt door de veranderingen de kiezers die ze tijdens de verkiezingen in 2008 verloor, opnieuw voor zich te winnen. De partij heeft momenteel net geen twee derden van de parlementszetels.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.