Eindelijk vrede tussen India en Pakistan?

Gisteren verkondigden India en Pakistan dat er voor het eerst sinds de terroristische aanslagen in Mumbai in 2008 vredesgesprekken gehouden zullen worden. De Indiase staatssecretaris van Buitenlandse Zaken, Nirupama Rao, en haar Pakistaanse collega, Salman Bashir, beslisten dat zondag tijdens een ontmoeting in de Bhutaanse hoofdstad Thimphu.

Volgens de woordvoerder van het Indiase ministerie van Buitenlandse Zaken, Vishnu Prakash, zouden de gesprekken de komende weken beginnen. Hij voegde daaraan toe dat India niet overhaast te werk wil gaan: “Er is een voorzichtige aanpak nodig om de grote vertrouwenskloof te dichten.”

Nirupama Rao zegt dat een verzoening van groot belang is voor de economische groei en ontwikkeling van beide landen. Ze voegde eraan toe dat India de deur nooit heeft gesloten voor Pakistan en dat er ook na de aanslagen in Mumbai nog verschillende ontmoetingen zijn geweest. De Pakistaanse eerste minister, Yousuf Raza Gilani, was blij met de nieuwe onderhandelingen en hij prees zijn Indiase tegenhanger, Manmohan Singh, voor diens rol in de voorbereidingen. In juni zal de Pakistaanse minister van Buitenlandse Zaken, Makhdoom Shah Mahmood Qureshi, India bezoeken om de vooruitgang van de discussies te bespreken.

Lashkar-e-Taiba

De nieuwe gesprekken zullen vooral gaan over vrede en veiligheid, terrorismebestrijding, humanitaire kwesties, het betwiste gebied Kasjmir en grensproblemen. Kasjmir zal ongetwijfeld een belangrijk onderwerp zijn tijdens de onderhandelingen. Beide partijen claimen de hele regio terwijl ze maar een deel bezitten. Twee van de drie gestreden oorlogen tussen India en Pakistan gingen over het grensgebied. Maar de beladen discussies over Kasjmir zullen pas aan bod komen na enkele meer urgente thema’s.

De terroristische aanslagen in Mumbai, die de vorige vredesgesprekken kelderden, zullen als eerste punt op de agenda staan. India wil weten of Pakistan genoeg vooruitgang maakt in het proces van de zeven mogelijke daders. India drong er tot nu toe sterk op aan dat Pakistan terroristen opspoorde en strafte. New Delhi zei dat Islamabad de aanval op Mumbai mee had gepland en het eiste dat de Pakistaanse overheid de uitvoerders van de aanslagen, terroristengroep Lashkar-e-Taiba, ontbond.

Pakistan, dat de Taliban en andere groepen bestrijdt, zei dat het alle mogelijke middelen inzette en dat India met bewijzen moest komen voor haar verwijten. Islamabad vroeg ook dat New Delhi van haar kant actie ondernam tegen de daders van de aanslag op een trein van India naar Pakistan in 2007. Vooral Pakistanen kwamen toen om het leven. Donderdag werd er over die onenigheden echter niets gezegd. Het lijkt er dus op dat beide landen begrepen hebben dat ze zonder toegevingen te doen niets opschieten.

De internationale gemeenschap is ongetwijfeld tevreden met deze nieuwe ontwikkelingen in een onrustige regio. Vooral de Verenigde Staten hebben de laatste tijd grote druk uitgeoefend op beide landen om hun onderlinge relatie te verbeteren zodat Pakistan zijn troepen kan weghalen van de grens met India. Washington wil dat die troepen verschuiven naar de Afghaanse grens om de Taliban te bestrijden. 

(Bronnen: The New York Times, Al Jazeera, The Guardian, BBC, Jordan Times)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.