Politieke puzzel in Honduras ligt moeilijker dan ooit

Het waren de verkiezingen die vier jaar na de staatsgreep de politieke rust in Honduras hadden moeten doen terugkeren. Het pakte helemaal anders uit. De verliezende presidentskandidate weigert zich bij haar nederlaag neer te leggen, en de partij van de winnaar heeft geen meerderheid in het parlement.

Na de stembusgang van 24 november werd Juan Orlando Hernández, de kandidaat van de regerende, rechtse Nationale Partij (PN), door de kiesautoriteiten tot overwinnaar uitgeroepen.

Maar de linkse tegenkandidate Xiomara Castro van Libre (Vrij) blijft herhalen dat er gefraudeerd is. Zondag trok ze met duizenden Hondurezen door Tegucigalpa om een hertelling van de stemmen te eisen.

Castro’s man, Manuel Zelaya, was vroeger president en werd in 2009 afgezet bij een staatsgreep.

Politieke moord

Bij de betoging werd de lijkkist van José Antonio Ardón meegevoerd. Die was verantwoordelijk voor de motorfietskaravanen van Libre. Zaterdag werd hij vermoord, volgens zijn medestanders om politieke redenen, maar bewijzen daarvoor zijn er niet.

“Ze hebben gefraudeerd, ze hebben ons een klap verkocht, zowel technisch als democratisch, maar deze strijd is nog niet afgelopen”, zei Castro in een toespraak. “Ik ben de verkozen president van Honduras en deze demonstratie vandaag is een duidelijke boodschap aan wie heeft meegewerkt aan de fraude.”

Geslepen politicus

De Nationale Partij heeft geen meerderheid in het parlement, maar volgens politiek analist Miguel Cálix wordt het niet zo moeilijk besturen voor Hernández. “Ze hebben dit zien aankomen en waren al allianties beginnen smeden vanuit het voorzitterschap van het parlement.”

Hernández was tot juni parlementsvoorzitter. “Het is een geslepen politicus, hij kent de knepen, en voor zover ik weet is hij al aan het onderhandelen om tot een meerderheid te komen in het Congres.”

Nieuw is dat de gematigd rechtse Liberale Partij (PL) niet langer de tweede partij van het land is. De PL had na alle vorige verkiezingen samen met de PN bestuurd, de laatste keer met Zelaya (2006-2009).

Veelkleurig landschap

Daarmee is een einde gekomen aan de traditionele dominantie van twee partijen. Het politieke landschap is veelkleurig geworden, zegt verkiezingsexpert Adán Palacios. Daardoor neemt het belang van allianties toe. “Er mag nu niet meer gewacht worden met de hervorming van het verkiezingssysteem. Die moet onder meer leiden tot de invoering van een tweede ronde.”

Sociologe Mirna Flores is geen voorstander van een tweede ronde. “In theorie is dat leefbaar, maar de bestuurbaarheid hier hangt af van duurzamer staatsbeleid, van echte antwoorden op structurele problemen”, zoals armoede, gezondheidszorg, onderwijs, ongelijkheid, werkgelegenheid en onveiligheid.

Van de 128 zetels in het Congres gaan er volgens de huidige uitslag 48 naar de PN, 39 naar Libre, 25 naar de PL en 13 naar de centrumrechtse Anticorruptiepartij.
Bij de vorige verkiezingen, na de staatsgreep van 2009, kon president Porfirio Lobo nog rekenen op 71 zetels voor zijn PN.

 

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.