El Niño zet Venezuela zonder stroom

Het olieproducerende Venezuela noemt zichzelf graag een energiegrootmacht maar het weerfenomeen El Niño steekt dit jaar flink stokken in de wielen. Door de aanhoudende droogte kunnen waterkrachtcentrales de vraag naar elektriciteit niet bijhouden.
In Venezuela loopt het regenseizoen van april, mei tot oktober, november, de rest van het jaar blijft het droog. Dit jaar hield het droge seizoen aan en wanneer het toch regende, gebeurde dat minder intens.

De droogte is een gevolg van El Niño, het weerfenomeen dat boven de Grote Oceaan ontstaat, zegt de Venezolaanse geograaf Rigoberto Andressen, lid van het VN-klimaatpanel (IPCC). Hij verwacht dat het probleem de komende maanden aanhoudt.

Minder stroom



Doordat er minder water door de rivieren stroomt, produceren de waterkrachtcentrales minder stroom. De Venezolaanse overheid heeft het drinkwater en de elektriciteit in Caracas en andere grote steden gerantsoeneerd. De elektriciteitsbedrijven beloofden de stroomonderbrekingen zoveel mogelijk over woon- en bedrijfszones te spreiden.

Sommige zalen van de belangrijkste materniteit van Caracas zitten soms een hele dag zonder elektriciteit. Winkels die elektriciteitsgeneratoren verkopen, doen steeds betere zaken.

De onderbrekingen hebben in heel het land al tot straatprotesten geleid. Gebruikers verenigen zich om de overheid onder druk te zetten.

Structurele problemen



De droogte legt de structurele problemen van de Venezolaanse elektriciteitsvoorziening bloot. Het land kan maar 16.400 megawatt per uur produceren, terwijl de vraag 17.300 megawatt per uur vandaag bedraagt, met een jaarlijkse stijging van de vraag van 6 tot 7 procent.

El Niño, de warme fase van de Zuidelijke Oscillatie (de koude fase heet La Niña), ontstaat wanneer de oppervlaktetemperatuur van het zeewater in het oosten en centrum van de Grote Oceaan (tussen Azië en Amerika) opwarmt ter hoogte van de evenaar. Deze opwarming in de grootste oceaan ter wereld, leidt, samen met andere atmosferische circulatiepatronen, tot aanzienlijke klimaateffecten die in een groot deel van de wereld te voelen zijn. Het meteorologische fenomeen haalde vooral in 1997 zwaar uit, ook in Latijns-Amerika.

Door de droogte van dit jaar is ook de landbouwproductie in Venezuela flink gedaald. Zo liggen de oogsten van maïs en rijst veel lager dan vorige jaren, zeggen landbouworganisaties.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.