El Salvador zet soldaten in tegen misdaad

In El Salvador zet de linkse regering van Mauricio Funes het leger in om de hoge criminaliteit aan te pakken.
President Funes, die op 1 juni het roer overnam in El Salvador, kondigde aan dat 2500 soldaten sinds 6 november veiligheidsopdrachten uitvoeren in de negentien steden met de hoogste misdaadgraad. Ze zullen dat gedurende zes maanden doen.
De militairen mogen burgers tegenhouden en onderzoeken en wegcontroles doen. Aangehouden personen moeten ze meteen aan de Nationale Politie overdragen.

Grondwet


Funes oogstte kritiek met zijn maatregelen maar hij beroept zich op de grondwet, die in uitzonderlijke gevallen toelaat om het leger in te zetten voor veiligheidstaken.
El Salvador telt 52 moorden per 100.000 inwoners, dubbel zoveel als het Latijns-Amerikaanse gemiddelde. Dit jaar vonden al 3673 moorden plaats, 494 meer dan in dezelfde periode vorig jaar
Volgens een opiniepeiling in de krant El Diario de Hoy vinden negen op tien Salvadoranen de maatregel goed.
Ook andere Latijns-Amerikaanse landen zetten soldaten in voor politietaken, onder meer Mexico en Guatemala.
In Mexico zijn mensenrechtenorganisaties bezorgd over de inzet van militairen in de strijd tegen drugskartels. De Nationale Mensenrechtencommissie publiceerde in juli 2008 een rapport over duizend klachten van burgers tegen militairen sinds het aantreden van president Calderón in december 2006. De klachten gaan van illegale onderzoeken tot verkrachting en foltering. De commissie gaf toen als aanbeveling geen militairen in te zetten voor politietaken.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.