Elke Belg doet het

Mevrouw, meneer, ik speculeer. Ha, dat verbaast u. Ik ben toch de jongen die zo welsprekend kan schelden op de globalisering en de deregulering en de beurs. Jazeker en geen haar op mijn hoofd denkt eraan daarmee op te houden. Mijn speculatiedrift heeft twee oorzaken: mijn spaarquote en mijn behoefte om met rust gelaten te worden.
Het is allemaal begonnen met sicavs. Nee, klopt niet, ik moet dit verhaal chronologisch vertellen. Eerst was er mijn spaargeld. Blijkbaar leefde ik nogal zuinig, ik legde steeds meer centjes opzij en bekeek telkens in januari met groeiende tevredenheid mijn groeiende spaarboek. Weer intrest erbij en daar had ik helemaal niets voor hoeven te doen. Zo had ik het graag. Maar toen begon de loketbediende van de Spaarkas aan mijn kop te zeuren alsof zijn leven ervan afhing of tenminste een deel van zijn salaris. Misschien vreesde hij wel voor zijn baan als hij me niet tot speculeren kon dwingen, dat heb ik hem nooit gevraagd. Ik hield van die man, hij was vriendelijk en behulpzaam van aard, dus ik wilde hem best een pleziertje gunnen. Ik moest mijn aftandse spaarboekje nu maar eens uit mijn leven bannen, kraaide hij. Ik kon dankzij allerlei nieuwerwetse toverformules véél rijker worden. Slapend.

Ik was toen nog journalist. Een collega van de Financieel-Economische Tijd zei me glunderend dat ik voortaan zijn krant vast wel met grotere aandacht zou lezen. Ik heb sindsdien de FET, overigens een uitstekend dagblad, niet meer of niet minder ingekeken. En ik meed vooral die gemene kleine lettertjes van de beursnoteringen.

Hoe gaat het in een mensenleven? De kinderen hebben hun diploma en gaan hun eigen weg, het huis raakt afbetaald, kortom, mijn spaarcentjes hoopten zich weer op. Nu lokte de directeur van het filiaal me in zijn kantoor en begon achter gesloten deuren te zaniken. Ik wilde dat hij in vredesnaam ophield en ik heb dan maar gauw een pakket genomen dat small caps heet, geloof ik, in elk geval iets met niet teveel risico. Ik lees nog steeds zelden de FET en ik volg de beurs niet op Internet. O ja, daarna heb ik nog wat geld bij Triodos opgeborgen, om mijn geweten te sussen.

Zo speculeer ik. Ik denk dat een heleboel van mijn medeburgers ook zo speculeren. Niet uit overtuiging of hebzucht, want voor de intresten moet je het niet doen, nee, alleen om verlost te zijn van dat opdringerige gedram. Maar intussen hebben de bankiers ons wel allemaal bij ons nekvel gepakt. Volkskapitalisme noemen ze dat, wij hebben allemaal samen dezelfde belangen. Als een bankier je op de schouder klopt, hou dan je zakken dicht.

In 1929 heeft de krach van Wall Street duizenden speculanten, groot en klein, in het verderf gestort. En, het zij hier terloops toch vermeld, miljoenen mensen die nooit gespeculeerd hadden. Zou het nu net zo gaan?

Ik loop al geruime tijd te dubben over volgende gedachte. Kijk, het is allang bekend dat de geldhandel om zijn eigen as draait en vrijwel niets meer te maken heeft met wat mensen en machines vervaardigen. Stel nu dat morgen de zwellende tros ballonnen van alle beurzen ter wereld ontploft met een planetaire knal. Wat dan? Dan niets. Het geld dat alleen nog zichzelf najoeg, gaat in rook op. Maar de mensen zullen de dingen die ze nodig hebben, blijven maken en ze zullen die dingen ook blijven verhandelen. De grote moeilijkheid zal zijn: wat doe je met al die werkloze speculanten?

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur

  • Schrijver & voormalig journalist

    Geert van Istendael (°Ukkel, 1947) studeerde sociologie en wijsbegeerte. Hij werkte bij het Nationaal Fonds voor Wetenschappelijk Onderzoek, over ruimtelijke ordening.

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.