ELN sluit geweld niet uit tijdens Colombiaanse verkiezingen

Het ELN, Colombia’s tweede rebellengroep, overweegt “voorlopig” geen staakt-het-vuren af te kondigen tijdens de presidentsverkiezingen van 28 mei. President Alvaro Uribe is de gedoodverfde favoriet om zichzelf op te volgen.
“Er is geen reden om te herhalen wat we vorig jaar in april deden”, zegt Antonio García in een exclusief interview met IPS. García is de militaire commandant van de linkse rebellengroep ELN, die zo’n 4.500 strijders telt.

De weigering van het ELN om rustige verkiezingen te garanderen hangt nauw samen met het gebrek aan ruimte die de rebellen krijgen in de onderhandelingen met de regering. Garcia neemt sinds december deel aan ‘verkenningsgesprekken’ met de Colombiaanse regering in Havana. Die moeten een agenda opleveren voor vredesgesprekken.

“De Colombiaanse regering is er nog niet uit of ze echt bereid is om een politieke oplossing uit te werken voor het conflict”, zegt de ELN-leider. De Colombiaanse regering weigert het ELN en de FARC (de grootste rebellenbeweging) te erkennen als formele gesprekspartners. De rebellenbewegingen bestrijden de Colombiaanse regering al sinds 1964.

Volgens Garcia is de regering van Uribe ondanks de vier gespreksrondes in Havana niet bereid om de macht te delen. “Een vredesproces van enkel ontwapening en demobilisatie zal niet werken. Het gaat om een sociaal-economisch, politiek en militaire conflict. De staat moet bereid zijn sociaal-economische en politieke veranderingen door te voeren.” (MM/PD)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 3205   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift