Embargo heeft boemerangeffect, zegt Cuba

Het Amerikaanse embargo tegen Cuba treft ook de VS zelf: Cubaanse kankermedicijnen komen niet op de Amerikaanse markt en toeristenindustrie in de VS loopt jaarlijks honderden miljoenen dollars mis. Met dat opvallende argument tegen het embargo komt een rapport van het Cubaanse ministerie van Buitenlandse Zaken.
Het rapport zal gepresenteerd worden tijdens de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties op 8 november. Op die dag buigen de VN zich voor het vijftiende achtereenvolgende jaar over de noodzaak van een embargo tegen Cuba. De VS stelden dat embargo bijna veertig jaar geleden in.

Het Cubaanse onderzoek stelt dat de “blokkeringmaatregelen” verhinderen dat in de VS gebruik gemaakt kan worden van Cubaanse medische vindingen. In de VS mogen bijvoorbeeld geen testen gedaan worden met TheraCIM, een Cubaans farmaceutisch middel voor de behandeling van hersentumoren bij kinderen.

TheraCIM wordt geproduceerd door het Centrum voor Moleculaire Immunologie, dat overigens in 2004 met het Amerikaanse bedrijf CancerVax wel een overeenkomst sloot over de ontwikkeling van toekomstige vaccins tegen kanker. TheraCIM is geregistreerd in Cuba en andere landen die het gebruiken voor de behandeling van kanker in hoofd en nek. Het middel zou de tumormassa bij kinderen aantoonbaar verkleinen.

Zonder embargo zouden miljoenen Amerikanen die aan diabetes lijden, ook gebruik kunnen maken van Citoprot P, een product en behandelmethode waarbij voetzweren sneller genezen en het risico op amputatie verkleind wordt.

Het Amerikaanse embargo kostte Cuba tot nu toe 86,1 miljard dollar (68 miljard euro). Alleen in 2005 was dat vier miljard dollar (ruim 3,2 miljard euro).

Maar volgens het rapport loopt de toeristenindustrie in de VS zelf miljoenen dollars mis omdat de VS toerisme naar Cuba dwarsbomen. Zonder embargo zouden naar schatting 1,8 miljoen Amerikanen het Caribische eiland in 2005 voor een vakantie bezocht hebben. Amerikaanse reisorganisaties liepen daardoor 996 miljoen dollar (785 euro) aan inkomsten mis, zegt het rapport. Het is niet duidelijk of de studie incalculeert dat de Amerikanen die niet naar Cuba konden, wellicht niet thuisbleven maar in plaats een andere bestemming kozen.

De VS importeren daarnaast 148.000 ton nikkel en 10.000 ton kobalt van “verre markten”. Zonder het embargo zouden de VS deze grondstoffen uit het slechts op 200 kilometer afstand gelegen Cuba kunnen importeren, stelt het rapport.

Cuba produceert momenteel 77.000 ton nikkel per jaar. Die productie zal de komende jaren verhoogd worden als gevolg van een gezamenlijk investeringsprogramma van Cuba en Canada. Cuba heeft minimaal 800 miljoen ton nikkel. De potentiële voorraden worden geschat op twee miljard ton. Het land bezit daarnaast volgens officiële bronnen 26 procent van alle kobalt op aarde.

Amerikaanse bedrijven mogen nu ook niet deelnemen aan Cubaanse olieprojecten in de Golf van Mexico, slechts 137 kilometer voor de kust van Florida. Het onderzeese Cubaanse platform in de Golf van Mexico zou naar schatting tussen één en 9,3 miljard vaten ruwe olie en tussen 1,9 en 22 biljoen kubieke voet aardgas bevatten.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.