Embargo leidt tot armoede onder Palestijnen

Het embargo dat Israël instelde na de verkiezingswinst van Hamas in de Bezette Gebieden, heeft de armoede onder de Palestijnen verergerd. Een kwart van de Palestijnse werknemers heeft al zes maanden geen salaris ontvangen, blijkt uit een rapport van Global Policy Network
Het Democratisch Centrum voor Arbeidersrechten in Palestina, dat het rapport schreef voor het Global Policy Network, zegt dat het door de VS gesteunde embargo dit kwartaal geleid heeft tot een daling van het bruto binnenlands product met 1,7 procent vergeleken met het vorige kwartaal. Meer dan 154.000 Palestijnse ambtenaren kregen geen salaris.

Het percentage Palestijnse gezinnen dat onder de armoedegrens leeft, steeg tot 66 procent. Bijna negen op tien van die gezinnen leven in de Gazastrook. In totaal ging het hier om 2,4 miljoen mensen in het tweede kwartaal van 2006. Het aantal arbeiders met een maandsalaris dat onder de armoedegrens ligt, steeg licht: van 50,4 procent in het eerste kwartaal, naar 51,1 procent in het tweede kwartaal. Het gemiddeld maandelijkse huishoudinkomen zou volgens het rapport gedaald zijn van 507 naar 270 euro.

Maandag moest de Palestijnse premier Ismail Haniyeh een toespraak voor het Palestijnse parlement afzeggen nadat boze overheidswerknemers die geen salaris hadden ontvangen, de colonne waarin hij reed hadden belaagd.

De Palestijnen schuiven de schuld voor de situatie op de VS en Israël. Beide landen zouden in feite verkiezingen hebben aangemoedigd. De VS zouden hun favoriete kandidaten financieel gesteund hebben. Israël hoopte dat de verkiezingen een regering aan de macht zouden brengen waarmee beter te onderhandelen viel.

Op international vlak was er tot nu toe niet veel aandacht voor de economische situatie van de Palestijnen, maar een groep Arabisch-Amerikaanse schrijvers kwam deze week met een verklaring waarin het embargo verworpen wordt. Ook wijzen de schrijvers op het stilzwijgen van de Amerikaanse media. “De effecten van de blokkade zijn verergerd doordat Israël bij de recente invasie in de Gazastrook, die grotendeels genegeerd werd in de Amerikaanse media, zo ongeveer alles wat er nog was aan infrastructuur vernield heeft. Ook werden tenminste 146 burgers gedood, waaronder veel kinderen”, aldus RAWI (Radius of Arab American Writers) in de verklaring.

“Wij veroordelen niet alleen de slechte timing en de waanzin van deze economische blokkade, maar ook het immorele karakter ervan. De Palestijnen hebben in vrije en eerlijke verkiezingen Hamas aan een meerderheid in het parlement geholpen, en als reactie volgt een economische blokkade om onschuldige mensen collectief te straffen. Terwijl zij niets meer hebben gedaan dan hun democratische rechten uitoefenen”, aldus de verklaring.

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 3081   proMO*’s steunen ons vandaag al. 

Word proMO* of Doe een gift