Emigranten steeds grotere zegen voor Latijns-Amerikaanse economie

Latijns-Amerika ontving vorig jaar meer geld van emigranten dan uit directe buitenlandse investeringen en officiële ontwikkelingshulp samen. Dat zegt de Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank. In 2003 stuurden Latijns-Amerikanen 31,5 miljard euro naar familie in hun land van herkomst, telkens gemiddeld 200 tot 300 euro per maand. De Bank voorspelt dat het totaalbedrag verder zal toenemen.





In 2002 stuurden Latijns-Amerikaanse emigranten samen 26,5 miljard euro naar huis, in 2003 is dat opgelopen tot 31,5 miljard. Geen enkele andere regio ontvangt op die manier meer inkomsten. Mexico is veruit koploper, met 11,3 miljard euro. Daarna volgen Brazilië (4,3 miljard euro), Colombia (2,5 miljard), de Dominicaanse Republiek (1,9 miljard) en El Salvador (1,8 miljard). Bijna het volledige bedrag, 25 miljard euro, kwam van landgenoten die uitweken naar de Verenigde Staten.

Die recordinkomsten waren meer dan welkom, want gelijktijdig daalden zowel de directe buitenlandse investeringen (van 28,6 miljard euro in 2002 naar 19,5 miljard euro in 2003) en de ontwikkelingshulp van overheden en multilaterale instellingen (van 6,1 miljard euro in 2002 naar 2,5 miljard euro vorig jaar).

Het goede nieuws, aldus het Multilaterale Investeringsfonds van de Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank, is dat Latijns-Amerika tijdens de volgende tien jaar naar schatting nog eens op 372 miljard euro inkomsten van geëmigreerde landgenoten kan rekenen. Volgens de Bank kan dat leiden tot een ‘financiële democratie’, waarbij arme families spaarrekeningen zullen kunnen openen en kleine leningen aangaan om bijvoorbeeld hun huis op te knappen. Volgens een recente studie van het Fonds in Mexico, Ecuador en Centraal-Amerika dient een groot deel van de inkomsten van familieleden in het buitenland wel voor voedsel, huur en gezondheidszorg, maar kunnen families toch bijna een vijfde ervan opzijzetten.

Volgens het Fonds ontstaat zo een heel nieuwe markt voor het bankwezen. Als banken het mogelijk maken dat emigranten in hun land van oorsprong een spaarrekening open, kunnen ze op grond daarvan een lening toekennen aan een familie ter plaatse die daar vroeger nooit voor in aanmerking zou zijn gekomen.

Momenteel ontvangt niet meer dan een tiende of een twintigste van de naar schatting 20 miljoen families hun extraatje uit het buitenland langs een bank. Banken lopen dus het leeuwendeel van de naar schatting 150 miljoen transacties per jaar mis. Dankzij verbeterde technologie en concurrentie tussen banken en bedrijfjes die zich specialiseren in het overmaken van geld naar het buitenland beginnen de hoge transactiekosten nu wel terug te lopen: in 2000 moest je nog 15 procent bijleggen om een bedrag van 200 dollar naar Latijns-Amerika te versluizen, vandaag kan het voor zo’n 8 procent van het bedrag. Een aantal grote banken in de Verenigde Staten is al begonnen om diensten aan te bieden die zich toespitsen op de noden van emigranten. Het Fonds moedigt dat aan, en wil ervoor zorgen dat er in de toekomst meer transparantie en eerlijke competitie komt in de sector, en dat er meer partnerschappen ontstaan tussen banken en in financiële instellingen in het land waar de emigrant woont en het land waar hij vandaan komt. Meer dan 20 banken en financiële instellingen hebben daarbij al hun steun beloofd.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.