Emirs kiezen lange weg naar democratie

Het doel is nog veraf en wazig, maar de inwoners van de Verenigde Emiraten zijn eindelijk op weg naar de democratie. Vorige week kondigde hun president de eerste verkiezingen aan voor de Federale Nationale Raad - een 40-koppige vergadering die de regering adviseert. Deze week organiseerde het grootste emiraat Abu Dhabi voor het eerst verkiezingen voor zijn machtige Kamer van Koophandel.

De leiders van de Emiraten, het laatste land aan de Perzische Golf dat nog helemaal geen verkozen politieke organen heeft, houden niet van revoluties. De democratisering start heel voorzichtig en aan slakkentempo. Sjeik Khalifa bin Zayed Al Nahyan, de president van de Verenigde Arabische Emiraten, kondigde op 2 december aan dat in een eerste fase 20 leden van de Federale Nationale Raad zullen worden verkozen. De andere 20 raadsleden benoemen de heersers over de zeven emiraten, zoals ze dat vroeger met de hele raad deden.

Het gaat bovendien om getrapte verkiezingen, waarvan voorlopig slechts een deel democratisch zal verlopen. Elk emiraat krijgt een lokale raad met door de plaatselijke heerser benoemde leden. Die raadsleden kiezen dan de vertegenwoordigers die voor hun emiraat in de Federale Nationale Raad zullen zetelen.

Wanneer de verkiezingen zullen worden gehouden, heeft de president nog niet gezegd. Maar hij heeft wel aangekondigd dat de Federale Nationale Raad een grotere rol zal krijgen en de regering zal steunen en richting geven. Er ligt ook een voorstel voor om het aantal raadsleden uit te breiden om demografische veranderingen recht te doen. En de raad moet ook de nodige stappen zetten om directe verkiezingen voor te bereiden, verklaarde sjeik Khalifa nog.

Abdulkhaleq Abdullah, professor politicologie aan de Universiteit van de Verenigde Arabische Emiraten, gelooft dat de hervormingen uiteindelijk zullen leiden tot directe wetgevende verkiezingen. Het was volgens hem ook hoog tijd dat de Emiraten na twintig jaar stilstand eindelijk in beweging kwamen om de ontwikkelingen in de omringende landen bij te benen.

Verkiezingen zijn niet het enige waarin de emiraten achterop lopen. Hervormers pleiten al lang voor meer vrouwenrechten, persvrijheid, meer respect voor de mensenrechten, een moderner onderwijs en een transparant bestuur.

De nieuwe generatie van machthebbers lijkt daar wel oren naar te hebben.
Sjeik Khalifa, die in november 2004 zijn vader opvolgde als heerser over Abu Dhabi en kort daarna door de sjeiks van de andere emiraten werd verkozen tot president van de Verenigde Arabische Emiraten, heeft de naam een pro-Westerse hervormer te zijn. Sjeik Mohammad Bin Zayed Al Nahyan, de kroonprins van Abu Dhabi, verklaarde in november dat zijn emiraat de komende vijf jaar ingrijpende politieke en economische hervormingen zal ondergaan. Hij wil onder meer privé-investeringen aanmoedigen en meer overheidstaken uitbesteden.

Democratisering lijkt intussen de nieuwe trend te worden in de Emiraten. Maandag duidde de Kamer van Koophandel en Industrie van Abu Dhabi voor het eerst bestuursleden aan via verkiezingen. De Kamer van Koophandel van Dubai, het op één na belangrijkste emiraat, maakte nieuwe statuten bekend die ook bestuursverkiezingen mogelijk maken. De Kamers van Koophandel zijn belangrijke beslissingscentra in Abu Dhabi en Dubai, en toonaangevend voor de overige vijf emiraten. (PD/MM)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.