Energie sleutel tot succesvol Oman?

Met nieuwe technologie en hergebruik van oude oliebronnen wil Oman de armsten van het land degelijk onderwijs geven. Sultan Qaboos beloofde na de eerste opstoot van de Arabische Lente meer en beter onderwijs en meer jobs, en wil dat met dit project verwezenlijken. Arbeidsmigranten dreigen echter weer uit de boot te vallen.

  • Ramkumar Rajendran Door elektriciteit uit een nieuwe centrale aan Saoedi-Arabië te verkopen hoopt Oman meer kinderen naar school te kunnen sturen. Ramkumar Rajendran

Bij de zuidelijke stad Salalah zal een broeikas met een oppervlak van anderhalve hectare over een oude oliebron gebouwd worden. Oman sloot daarover maandag een contract met het Amerikaanse Glasspoint Solar. Via zonnereflectoren kan stoom uit de bron opgewekt worden, die vervolgens een generator zal aandrijven. Aangezien Oman zelf nog over voldoende energievoorraden beschikt, zal het de elektriciteit die de centrale opwekt verkopen aan Saoedi-Arabië, zegt Bloomberg .

Andere landen uit de Perzische Golf, waaronder Saoedi-Arabië, willen de plannen van Oman volgen. Verschillende olieproducerende landen vrezen immers over twintig jaar niet meer aan de vraag van de markt te kunnen voldoen.

Inzetten op onderwijs

De winst die met de centrale gemaakt wordt moet naar meer en beter onderwijs gaan. Oman wil de kinderen van zestigduizend armere gezinnen naar school sturen. Wanneer een kind uit een van die gezinnen school loopt op een staatsschool heeft het bovendien ook recht op een gratis laptop. Oman wordt zo een pionier van de digitalisering in de regio. Ook de inhoud van de lessen zal aangepast worden aan de nieuwe leeromgeving.

Sultan Qaboos bin Said al Said wil ook meer studenten naar het hoger onderwijs sturen. Daarom werd zondag een beurs gehouden waar jonge Omanieten konden kennismaken met enkele Amerikaanse universiteiten. Omaanse regering houdt studiebeurzen klaar en probeert om haar studenten warm te maken voor technische en wetenschappelijke opleidingen. Het land wil zo vooral zijn economie diversifiëren, schrijft de Oman Daily Observer

Rechten voor migranten

Mensenrechtenorganisaties stellen zich ondertussen vragen bij de projecten van sultan Qaboos. De eigen bevolking wordt wel beter van deze projecten, maar de vele Aziatische arbeidsmigranten – naar schatting 700.000, een vijfde van de totale bevolking - hebben nog steeds nauwelijks rechten. Werkcontracten zijn onbestaande, hun paspoorten worden afgenomen en lonen worden niet uitbetaald. Kinderen van deze migranten hebben ook geen recht op het verbeterde onderwijs. Nieuwe infrastructuur moet de aandacht afleiden van het probleem, lijkt het.

Tijdens opstanden in februari en maart kwamen veel migranten op straat om hun rechten op te eisen. In de noordelijke stad Sohar werd daarbij een migrant gedood, en vielen er minstens twaalf gewonden. De overheid heeft tot nu toe steeds geweigerd deze zaak grondig te onderzoeken, verklaarde Human Rights Watch.

De sultan probeert de buitenwereld ervan te overtuigen dat hun situatie nu ook zal veranderen. Maandag tekende Oman een pact met India, waarin het belooft Indiase werknemers op Omaans grondgebied te beschermen. Hoe Oman dat zal doen, is echter niet duidelijk, schrijft The Asian Age.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2831   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift