"Energiebedrijf verjaagt Tanzaniaanse vluchtelingen"

Een groot Amerikaans energiebedrijf, AgriSol Energy, maakt zich schuldig landroof in Tanzania waarbij 160.000 Burundese vluchtelingen, die al tientallen jaren in het gebied leven, gedwongen moeten verhuizen. Dat stelt het Amerikaanse Oakland Institute in een rapport

De Iowa Citizens for Community Improvement (CCI) stelt dat AgriSol profiteert van de gedwongen verhuizing van de vluchtelingen, veelal kleine boeren die land huren van de Tanzaniaanse overheid. Medeoprichter van AgriSol is Bruce Rastetter, die in het bestuur zit van de openbare scholen in Iowa, inclusief de Staatsuniversiteit van Iowa.

Het project kan AgriSol zo’n 300 miljoen dollar per jaar opleveren, volgens de CCI. Larry Ginter, een gepensioneerde varkensboer uit Rhodes in Iowa en lid van de CCI, zegt “woedend” te zijn over de behandeling van de Tanzaniaanse boeren.

“Dit patroon is al jaren gaande”, zegt hij over AgriSol. “Dit is een klassiek geval van kolonialisme, en het is pure diefstal.”

Een woordvoerder van AgriSol Tanzania ontkent de beschuldigingen en zegt dat de Tanzaniaanse regering heeft besloten de vluchtelingen te verplaatsen. “Wij zetten ze niet van hun land “, zegt Henry Okana, hoofd communicatie van AgriSol Tanzania.

“Misschien is er iets verkeerd gegaan”, zegt hij over de verplaatsing van de vluchtelingen. “Maar het is niet fair van het Oakland Institute om AgriSol daarvoor verantwoordelijk te houden.”

Op de website van het bedrijf staat dat het project bij de nederzettingen van Katumba en Mishamo uitgesteld is totdat “de situatie opgelost is.”

Nieuwe banen

Het project van AgriSol heeft de steun van de Tanzaniaanse regering. In 2009 lanceerde de Tanzaniaanse Nationale Raad voor het Bedrijfsleven het initiatief Kilimo Kwanza (Landbouw Eerst), met als doel landbouwontwikkeling te bevorderen via publiek-private partnerschappen.

Het publiek-private partnerschap met AgriSol zou moeten leiden tot drie verschillende soorten productie: grootschalige productie van landbouwgewassen zoals granen, productie van vlees en gevogelte en het verbouwen van soja en maïs.

AgriSol wil 100 miljoen dollar investeren in Tanzania in de komende tien jaar. Het bedrijf stelt te willen helpen bij het “stabiliseren van de plaatselijke voedselvoorraden, en het creëren van banen en economische kansen voor de plaatselijke bevolking.” Ook wil het investeringen in de plaatselijke infrastructuur aanmoedigen.

De voorwaarden die AgriSol stelt aan die investeringen zijn zo scheef dat het bedrijf “in feite minder betaalt voor land in Tanzania dan voor een kop Starbucks-koffie in de VS”, zegt Anuradha Mittal, directeur van het Oakland Institute.

Mittal, die veldonderzoek deed in Tanzania, zegt dat dit beleid wordt aangevuld met agressieve stappen om de plaatselijke bedrijvigheid te smoren. “Tanzanianen ter plaatse hebben mij verteld dat ze geen nieuwe bedrijfjes kunnen opzetten”, zegt ze. “Ze hebben geen andere optie dan te vertrekken.”

Het partnerschap betekent ook dat de Tanzaniaanse regering AgriSol de bevoordeelde status van “strategische investeerder” heeft toegekend, en dat 162.000 mensen die in Katumba en Mishamo wonen, elders gehuisvest moeten worden. 

Nieuwe huurder

AgriSol erkent dat er sprake is van een ongelukkige situatie, maar werpt tegen dat het bedrijf niets anders heeft gedaan dan een zakelijke relatie aangaan, want de vluchtelingen moesten toch al vertrekken. “AgriSol is in feite een nieuwe huurder voor de grond”, zegt Akona.  

AgriSol Energy Tanzania, het bedrijf achter de Tanzaniaanse operaties, is een partnerschap tussen AgriSol Energy en het Tanzaniaanse Sergenti Advisors Limited. Iddi Simba, de voormalige minister voor Industrie en Handel van Tanzania, was een van de directeuren van Serengeti Limited.

Uit een memorandum van Simba, geschreven namens AgriSol, blijkt dat de Tanzaniaanse regering “AgriSol heeft gewezen op drie stukken land in het westen van Tanzania waar voorheen vluchtelingenkampen waren.” De opvang zou echter “zijn beëindigd of beëindigd worden.”

Simba behoorde formeel echter niet meer tot de regering toe hij die verklaring deed. Hij moest eerder gedwongen aftreden, nadat hij illegaal vergunningen voor suikerimport had afgegeven.

AgriSol zegt op zijn website momenteel alleen plannen te hebben voor ontwikkeling in de steden Kigoma en Lugufu, waar ook een vluchtelingenkamp is, en op een “kleinere locatie bij het dorp Basanza.” Bij Katumba en Mishamo zijn de activiteiten voorlopig stilgelegd.

Volgens sommige Tanzanianen is dit echter een ongemakkelijk situatie voor de plaatselijke bevolking. “Het is alsof je in een boom klimt en op een giftige slang stuit. Maar beneden zit een krokodil in het water”, zegt Sembuli Masasa, een inwoner van het district Katumba in het rapport. “Als je in de boom blijft zitten, word je gebeten. Als je in het water springt, pakt de krokodil je.”

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.