Enige elektriciteitscentrale in Gaza stilgelegd

De enige elektriciteitscentrale in de Gazastrook werd dinsdag stilgelegd, als gevolg van een gebrek aan brandstof. De bevolking moet het intussen stellen met zes uur elektriciteit per dag. Aangenomen wordt dat de politieke instabiliteit in Egypte de aanleiding is van de brandstoftekorten.

Energiecrisis

De elektriciteitscentrale heeft dagelijks 600.000 liter brandstof nodig om te kunnen werken, terwijl sinds vrijdag slechts 340.000 liter brandstof uit Egypte werd aangevoerd, verklaart het Palestijns Centrum voor Mensenrechten (PCHR). De energiecentrale levert tot 40 procent van de elektriciteit in de Gazastrook, de rest van de energie komt uit Israël. Vooral ziekenhuizen zijn dringend op zoek naar een stabiele en betrouwbare bron van elektriciteit.

In 2007 legden zowel Israël als Egypte sancties op aan de Gazastrook, toen de islamitische verzetsbeweging Hamas aan de macht kwam. Israël beperkte toen de brandstoftoevoer naar Gaza. Vorig jaar werden de sancties versoepeld zodat mensen gemakkelijker kunnen reizen, maar handel tussen de landen blijft verboden. Om in alle energiebehoeften te voorzien wordt de beperkte brandstoftoevoer uit Israël aangevuld met brandstof uit Egypte. Die wordt vanuit Egypte via tunnels Gaza in gesmokkeld.

De politieke instabiliteit in Egypte zou de oorzaak zijn van de verminderde leveringen. In een verklaring roept de leiding van de energiecentrale Egypte op om meer brandstof door de tunnels aan te voeren. Ook de aanhoudende Gaza-blokkade van Israël wordt aangeklaagd. De energieautoriteit, geleid door Hamas, verklaart dat “Egyptische maatregelen” ervoor zorgen dat onvoldoende brandstof het gebied bereikt. De autoriteit gaf geen verdere details. Lokale experten bekritiseren de overheid, en stellen dat die er niet in is geslaagd een degelijk alternatief te bieden voor het kwetsbare smokkelnetwerk.

Mogelijke oplossingen

Walid Saad Sayil, directeur van de elektriciteitscentrale, ziet drie mogelijke oplossingen voor de crisis.

De beste en meest doenbare oplossing is het opdrijven van de aanvoer van gas uit Egypte in plaats het aankopen van diesel uit Israël. Dit initiatief zou de Palestijnse Autoriteit ook de mogelijkheid bieden om drastische besparingen te doen op haar budget voor brandstof.

Een tweede optie is een tijdelijke noodtoevoer van brandstof en elektriciteit, al specifieert Sayil niet welke bronnen hiervoor moeten worden aangesproken.

De Gazastrook zou ook kunnen aansluiten bij een gemeenschappelijk elektriciteitsnetwerk, dat vandaag al wordt gedeeld door acht Arabische staten. De energieautoriteit bracht vorig jaar een bezoek aan Egypte om deze mogelijkheid te bespreken. Het probleem bij deze optie is dat het instellen van een dergelijke verbinding met het bestaande netwerk meer dan een jaar zou duren.

Tot slot besluit Sayil dat het opwaarderen van het huidige elektriciteitsnetwerk in Gaza een cruciale voorwaarde is voor het slagen van gelijk welke oplossing.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.