Enorme watervoorraden ontdekt in Kenia

Via satellietonderzoek zijn twee grote waterlagen ontdekt in een van de droogste en armste gebieden van Kenia. De ontdekking kan een belangrijke stap zijn in de strijd tegen droogte.

De waterlagen in Turkana, in het droge noordwesten van het land, zijn volgens minister van Leefmilieu Judy Wakhungu een extreem belangrijke ontdekking. “Ze liggen niet eg diep en het zou niet te duur zijn om ze te ontwikkelen”, zei de minister. De lagen bevatten in totaal minimaal 250 miljard kubieke liter water en worden jaarlijks met 3,4 miljard kubieke meter aangevuld door de neerslag in de Keniaanse en Oegandese hooglanden.

Dat drinkwater kan een zegen zijn voor de 700.000 inwoners van de halfwoestijn, die voornamelijk leven van het hoeden van geiten, schapen en kamelen. De temperatuur daalt er zelden onder de 30 graden Celsius en water is er bijzonder schaars. De nieuwe watervoorraden kunnen het beschikbare water in Kenia met 17 procent doen stijgen.

Satelliet

De ondergrondse watervoorraden werden ontdekt via een nieuwe technologie om radargegevens van satellieten te interpreteren en te combineren met boorgegevens van de olie-industrie.

Dankzij de technologie kan met 94 procent zekerheid water worden opgespoord. Ze is al met succes gebruikt in landen als Ethiopia, Angola, Tsjaad, Darfoer en Afghanistan. De Keniaanse overheid wil dezelfde technologie nu gebruiken om het hele land mee in kaart te brengen.

 

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.