Epidemie velt Braziliaanse indianen

Al jaren veroorzaakt een epidemie van malaria en hepatitis de dood van vele indianen in het Amazonewoud van Brazilië. Hun inwonersaantal blijft slinken terwijl de regering zwijgzaam toekijkt.

  • CC Alberto Gonzalez Kinderen van Mayoruna indianenstam. Door ziektes loopt de indianenbevolking in de vallei van de Javari sterk terug. De helft van de slachtoffers zijn kinderen jonger dan veertien. CC Alberto Gonzalez

De inheemse gemeenschappen van de Javari-vallei in het Braziliaanse Amazonewoud kampen al jaren met epidemieën van malaria en hepatitis. Een rapport van de Braziliaanse Inheemse Missionaire Raad (CIMI) dat in juni dit jaar verscheen, bevestigde dat er nog steeds geen verbetering is.

De Javari-vallei in het Amazonewoud is één van de grootste en meest ongekende inheemse gebieden van Brazilië. De 8,5 miljoen hectare grond is de geïsoleerde thuis van onder meer de Marubo, Kanamari, Korubo, Matis en de Mayoruna-Matses indianen. Vorig jaar ontdekte het Nationaal Fonds voor Inheemse Bevolkingsgroepen (FUNAI) er nog een stam van tweehonderd indianen waarvan men het bestaan niet afwist.

Met uitsterven bedreigd

‘Elke dag sterven er indianen door de nalatigheid van de regering. In onze gemeenschap is 82 procent van de indianen besmet met hepatitis. Onze sjamanen weten niet hoe ze deze ziektes moeten genezen. Daarnaast moeten we nog het hoofd bieden aan drugsdealers die ons leefgebied geregeld binnenvallen’, vertelt Jader Marubo,voorzitter van de Unie van Inheemse Volkeren van de Javari-vallei (Unijava), op de bekendmaking van het rapport.

Uit wanhoop vluchten sommige indianen naar de steden om hulp te zoeken. Door de jarenlange isolering van de buitenwereld krijgen velen een alcoholprobleem of komen ze terecht in de prostitutie.

Ondertussen zijn al zodanig veel indianen gestorven aan ziektes dat hun populatie in tien jaar tijd met acht procent is afgenomen. De helft van de slachtoffers zijn kinderen jonger dan veertien. Volgens het rapport van vorig jaar werden inwoners van de Javari-vallei besmet nadat ze in de jaren zeventig voor het eerst in contact kwamen met niet-inheemse buitenstaanders.

Geen reactie van regering

Ondertussen blijft het stil bij de Braziliaanse regering. Begin april van dit jaar heeft de CIMI daarom de VN verzocht te bemiddelen om de slechte gezondheidstoestand van de stammen aan te pakken. Ook de Spaanse ngo Manos Unidas wil dit probleem extra onder de aandacht te brengen met een campagne naar aanleiding van de Internationale Dag van de Inheemse Volkeren. Vandaag, donderdag 9 augustus, komt de VN in New York samen om een stand van zaken op te maken.

 

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur

  • Na een master Journalistiek trekt Stéphanie Borgers Latijns-Amerika door. Haar doel: op een zo humaan mogelijke manier de bevolking en de geest van het continent beter leren begrijpen.

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.