Er zit een geurtje aan de Peruaanse militaire rantsoenen

Er zit een geurtje aan de rantsoenen die de Peruaanse soldaten krijgen. De legertop koopt ze in de Verenigde Staten, bij het bedrijf dat ook de Amerikaanse militairen in Irak te eten geeft. De factuur is zo hoog dat het vermoeden van corruptie groeit.
De 5000 Peruaanse militairen van het VRAE-detachement die in de jungle tegen de guerillero’s van Het Lichtend Pad vechten, krijgen dezelfde rantsoenen als hun Amerikaanse collega’s in Irak. De Sinte, de organisatie die inkoopt voor het leger, kocht de rantsoenen zonder aanbestedingsprocedure bij International Meal Supply, een bedrijf uit het Amerikaanse Hollywood, Florida.
Zo’n Amerikaans rantsoen blijkt 3,27 dollar duurder te zijn dan een rantsoen van Peruaanse producenten. Voor de eerste levering van 50.000 rantsoenen betaalde het leger 163.500 dollar meer dan vroeger. Omdat er een tweede bestelling van 50.000 rantsoenen zit aan te komen, startte het ministerie van Defensie een onderzoek.
Door de hoge prijs is er een vermoeden van corruptie. Bovendien schrijft de Peruaanse wet voor dat zulke aankopen via een aanbesteding moeten gebeuren en dat nationale producenten voorrang moeten krijgen.

“Beste eten ter wereld”


De aankoopbeslissing komt van legercommandant Edwin Donayre. Hij wil dat zijn manschappen “het beste eten ter wereld krijgen”. Volgens bronnen bij de Sinte kan niemand in Peru goede rantsoenen voor een redelijke prijs leveren.
De marine kocht wel Peruaanse rantsoenen, via een aanbesteding, en zegt “heel tevreden” te zijn over de kwaliteit. Een bron bij de marine zegt “dat we zelfs een deel van onze rantsoenen aan het leger hebben moeten overhandigen, omdat de rantsoenen die in het buitenland waren gekocht, nog niet waren aangekomen.”
Commandant Donayre had beloofd dat de rantsoenen Peruaanse producten zoals geroosterde maïs en gezouten en gedroogd vlees zouden bevatten, maar International Meal Supply leverde gerechten die de Peruaanse soldaten niet gewend zijn, zoals spaghetti met vleessaus.

Jungle


Volgens het VRAE-detachement komt tachtig procent van zijn soldaten “uit inheemse families, die zich met dieren en vruchten uit de jungle voeden.” De Amerikaanse rantsoenen zijn geschikt voor Irak, waar de omstandigheden anders zijn dan in de Zuid-Amerikaanse jungle, zeggen de bronnen bij het detachement.
“Het Colombiaanse leger gaf de soldaten die tegen de FARC vechten, rantsoenen met nationale producten, speciaal voor mannen die in junglezones vechten. Waarom kunnen wij hetzelfde niet?” vraagt het ministerie van Defensie zich af. Defensie vermoedt dat de Sinte de technische specificaties heeft aangepast aan de offerte van het International Meal Supply, een bedrijf dat zelfs niet eens een vertegenwoordiger had in Peru.
“Via internet hebben we nagegaan welke bedrijven gevechtsrantsoenen aan de Amerikaanse troepen in Irak leverden”, zeggen de bronnen bij de Sinte. “We hebben hen een mail gestuurd en hun prijzen gevraagd. Het bedrijf dat geïnteresseerd was, was International Meal Supply. Ze stuurden ons de informatie en wij kozen het menu.”
Generaal Donayre kan het goed vinden met de Peruaanse president Alan García. Op initiatief van de regering keurde het parlement een wet goed die de diensttijd voor hoge officieren van 35 tot 38 jaar verlengt. Die wet komt Donayre goed uit, ook al zegt hij dat alleen de president beslist of hij aanblijft.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.