Eredame Miss World redt Iraanse tiener van executie

De 19-jarige Nazanin Fatehi is woensdag 31 januari in Iran na twee jaar uit de gevangenis vrijgelaten. Met dank aan de voormalige eredame van de Miss World-verkiezing 2003, Nazanin Afshin-Jam. Zij startte een internationale campagne om Iran te overtuigen het doodvonnis tegen Fatehi niet uit te voeren.
Drie mannen probeerden in maart 2005 Fatehi samen met haar 15-jarige nichtje te verkrachten in een park in een buitenwijk van Teheran. Fatehi, toen 17 jaar, stak één van de mannen neer met een mes. Het meisje werd beschuldigd van moord met voorbedachten rade. Het Iraanse gerecht veroordeelde haar tot de doodstraf.
De Canadees-Iraanse Nazanin Afshin-Jam, die in 2003 tweede eindigde in de Miss World-verkiezing, ijvert sinds 2005 voor de vrijlating van Nazanin Fatehi. Afshin-Jam startte een petitie, die 345.000 mensen tekenden, en organiseerde wereldwijd betogingen. Afshin-Jam kreeg de steun van Amnesty International, leden van het Canadese parlement, de Europese Unie en de Verenigde Naties. De Calvin Ayre Foundation draaide in opdracht van Afshin-Jam ook een documentaire over het jonge meisje.
Na de zware internationale druk kondigde het hoofd van de Iraanse rechterlijke macht, Ayatollah Shahroudi, in juni 2006 aan dat de executie geschrapt werd en dat er een nieuw proces zou volgen.

Bloedgeld


Het nieuwe proces, dat plaatsvond op 10 januari, wees uit dat de mannelijke getuigen niet altijd even betrouwbaar waren. De rechtbank oordeelde nu dat Fatehi uit zelfverdediging handelde. De rechter vond wel dat Fatehi overmatig geweld gebruikt had om van zich af te bijten. Daarom moet Fatehi nu 33.156 euro “bloedgeld” betalen aan de familie van de dode man.
Het grootste deel van het bloedgeld werd ingezameld via de campagnesite HelpNazanin.com, een initiatief van Nazanin Afshin-Jam. Canadese parlementsleden deden een grote donatie; ook vanuit Iran stroomde er veel geld binnen. Nadat het geld overgemaakt was aan de Iraanse rechtbank kon Fatehi de gevangenis verlaten.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.