Erfgoeddag gaat intercultureel

‘Erfgoed heeft essentieel met diversiteit te maken’, zegt Joris Capenberghs, conservator van het Hospitaalmuseum in Brugge en docent aan de universiteiten van Antwerpen, Leuven en Rijsel.
‘Als er één dam opgeworpen wordt tegen de platte vorm van culturele monopolisering en globalisering, dan is het wel door erfgoed.’ Capenberghs gelooft dan ook dat mensen en gemeenschappen voor een stuk kunnen kiezen met welk erfgoed ze zich verbinden: de Marokkaanse immigrant die trots is op zijn Onze Lieve Vrouwekathedraal, de Haspengouwer die de aanwezigheid van een gurdwara (sikh tempel) als een verrijking van de streek en van zijn geschiedenis beschouwt.
De jaarlijkse Erfgoeddag staat in 2008 in het teken van de toekomst. Wordt verwacht wil ook ruimte maken voor de manier waarop allochtonen omgaan met en vorm geven aan hun toekomstverwachtingen. Dat gebeurt onder andere in Hoepertingen met de Bloesemprocessies, in het Lamot Erfgoedcentrum te Mechelen met een “telenationaliteitsmachine”, in Antwerpen en Brussel met een tentoonstelling van de Vereniging voor de Emancxipatie van Moslims, in het Etnografisch museum te Antwerpen via Boeddha-workshops, in de Limburgse Mijnstreek en in het Klein Kasteeltje. Guy Plevoets, die de jaarlijkse Bloesemprocessie in Hoepertingen samen met de sikh-gemeenschap organiseert, heeft een uitgesproken mening over het belang van dit soort gezamenlijke initiatieven: ‘Onze samenleving is van een klassiek homogene samenleving geëvolueerd naar een heterogene –al is culturele homogeniteit altijd een fabel geweest. De klassieke evidenties moeten worden doorbroken.’ Dat klopt, vindt antropologe Bambi Ceuppens: ‘Als mensen spreken over interculturaliteit, speelt vaak nog het idee van een Vlaams cultureel hoofdmenu met allochtone kunstuitingen als garnituur. We moeten afstappen van dat onderscheid tussen het Vlaamse en het allochtone omdat het allemaal door elkaar begint te lopen.’ Tegelijk waarschuwt Ceuppens dat het belang van het opnemen van interculturele manifestaties in het programma van Erfgoeddag juist ingeschat moet worden. ‘Culturele initiatieven zijn belangrijk maar onvoldoende als er geen coherent beleid is op politiek, sociaal en economisch vlak. Daardoor krijg je de indruk dat cultuur alles moet oplossen. Je lost geen maatschappelijke problemen op zoals discriminatie op de arbeidsmarkt of op de woonmarkt door de cultuursector te interculturaliseren.’ (cm/gg)

Erfgoeddag vindt plaats op 13 april. www.erfgoeddag.be

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 3174   proMO*’s steunen ons vandaag al. 

Word proMO* of Doe een gift