Eritrea houdt VN-helikopters aan de grond

De regering van Eritrea heeft helikopters van de Verenigde Naties verboden vluchten uit te voeren om de handhaving van het vredesbestand met Ethiopië te controleren. De VN en de Veiligheidsraad zeggen dat ze zich ernstig zorgen maken over de ontwikkelingen.

Ik hoop dat de regering van Eritrea dit besluit terugdraait. Het brengt de militairen van de VN-vredesmacht in gevaar, zegt secretaris-generaal Kofi Annan van de VN. Eritrea heeft volgens Annan geen reden opgegeven voor het vliegverbod.

Ethiopië en Eritrea waren tweeënhalf jaar verwikkeld in een grensoorlog. In 2000 tekenden ze in Algiers een vredesovereenkomst en in april 2002 sprak de Eritrees-Ethiopische Grenscommissie zich uit over het conflict over de duizend kilometer lange grens. Maar ondanks dat is de kwestie nog steeds niet opgelost.

Op de vraag of het conflict weer dreigt op te laaien verklaarde Annan tegenover journalisten: Uiteraard maken we ons zorgen. Het grensconflict is nog steeds niet opgelost en de spanningen nemen toe. We houden de hele Hoorn van Afrika nauwlettend in de gaten.

De VN-vredesmissie in Ethiopië en Eritrea (UNMEE) telt momenteel 3.400 militairen. In de periode 2004/2005 was het budget voor UNMEE ongeveer 216 miljoen dollar. Volgens Annan wordt het werk van UNMEE ernstig belemmerd door het vliegverbod van Eritrea. Bewegingsvrijheid is essentieel voor alle VN-vredesmissies.

De VN-Veiligheidsraad wijst erop dat het van groot belang is dat het besluit van de Eritrees-Ethiopische Grenscommissie zo snel mogelijk wordt uitgevoerd. Beide partijen moeten verantwoordelijkheid nemen voor de implementatie van het vredesakkoord van Algiers en de uitspraak van de Grenscommissie, schreef de Veiligheidsraad in een resolutie die dinsdag unaniem werd aangenomen.

De Grenscommissie kende de grensstad Badme toe aan Eritrea. De Ethiopische regering wil echter eerst nieuwe besprekingen, alvorens mee te werken aan het officieel vaststellen van de grens. Eritrea weigert in discussie te gaan, zolang Ethiopië de uitspraak van de Grenscommissie niet accepteert.

Vorige maand waarschuwde Legwaila Joseph Legwaila, hoofd van UNMEE, dat het geruzie tussen beide landen opnieuw kan leiden tot een oorlog. Hij deed een beroep op de Veiligheidsraad en de Afrikaanse Unie (AU) om actie te ondernemen. Ook de andere betrokkenen bij het akkoord, de Verenigde Staten, Algerije en de Europese Unie, moeten volgens hem streven naar een oplossing van het conflict.

De politieke spanning tussen beide Afrikaanse landen bestaat sinds de opstandige provincie Eritrea in 1993 onafhankelijk werd. Ethiopië raakte daardoor zijn directe toegang tot de Rode Zee kwijt. De onafhankelijkheidsstrijd van Eritrea duurde 31 jaar. Volgens de Internationale Crisis Group in Brussel kostte de oorlog ongeveer 100.000 levens. (JS/ADR)



Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.