Eruit die stekker, Alexander, houden zo!

Van de week, de 22e, is het een jaar geleden dat Alexander de Croo de stekker uit de regering-Leterme getrokken heeft. Geen wonder dat we sindsdien op die datum Goede Vrijdag vieren. Zelden heeft een politieke zet het achtergestelde Vlaanderen zoveel deugd gedaan.

De splitsing van Brussel-Halle-Vilvoorde is nakend, de bevalling ligt wat moeilijk maar het kindje komt er onverwijld aan. Nog een minuutje of vijf geduld en wat sinds veertig jaar een anomalie in de staatshervorming is, behoort definitief tot het verleden. Want, laat er daarover geen misverstand bestaan, onlogisch is het dat gemeentes uit een tweetalig (en onvolwaardig! ik weet het) gewest samen met andere uit het eentalige Vlaanderen één kiesarrondissement vormen.

Veertig jaar hebben we met die afwijking geleefd en geen minuut ging er voorbij zonder dat we last ervan hadden. Zoveel, dat we geen minuut meer kunnen wachten tot het zover is, laat staan vijf. Met zijn allen klepten we als Roeland brand en luidden we storm in Vlaanderenland en ziedaar, de oplossing staat voor de deur. Eindelijk hebben we de zaligmakende methode gevonden : de stekker eruit en geen nieuwe regering tot B-H-V gesplitst is. Het zijn alleen nestbevuilers als een Carl Devos die de pret bederven. Er hebben minder Vlamingen in de Kamer zitting, Brussel krijgt meer geld en we houden de verfransing niet tegen. De azijnpisser!

Neen, die droomoplossing – geen regering tot een hoogdringend probleem voor eeuwig van de baan is – moeten we op meer terreinen toepassen. De voorbeelden liggen voor het rapen. België voert almaar meer stroom in en is voor meer dan de helft afhankelijk van kernenergie ? Met het voorbeeld van Fukushima voor ogen moeten we dat binnen de kortste keren grondig aanpakken. Overal windmolenparken bouwen (Wie was die Amerikaanse coureur ook weer die opkeek omdat ze hier in waaiers rijden, “overal is er wind” ?) en op alle daken zonnepanelen zetten (Subsidies teruggeschroefd, zegt u? U moet zich vergissen, zo oliedom is niemand). En vooral… géén regering vormen. Die van lopende zaken staat ervoor borg dat het besluit om de oudste kerncentrales in 2015 te sluiten mooi overeind blijft.

De pensioenen zijn straks onbetaalbaar, de vergrijzing van de Benidorm bastards kost ons de oren van onze kop? Zo lang we met de regering van lopende zaken doorgaan, besparen we flink op onze uitgaven. Die sommen storten we dan in het Zilverfonds (hallo, Vandelanotte, steek jij de stekker weer in?). Onder ons gezegd, hoe langer het duurt met die lopende zaken, hoe beter. Elke dag gaan er van die grijze grootverdieners de pijp uit en hoe minder pensioenen er uit te betalen zijn, des te sneller dat pijnpunt de wereld uit is. Graag een beetje creatiever denken aub. Leer van de spoorwegen. Als de vertragingen de pan uit rijzen, schaffen die enkele treinen af. De wiskundige limiet van die formule is simpelweg àlle treinen schrappen. De vertragingen voorgoed verleden tijd. Nog nooit aan gedacht, Schouppe?

Maar laten we ons niet afleiden en terugkeren naar ons uitgangspunt. Is de multiculturele samenleving een fiasco, een en al multikul? Ok, geen regering, tot we de decenniaoude studies over de achterstand van allochtonen afgestoft én de conclusies – betere scholing, meer werk en goede huisvesting — in de praktijk omgezet hebben. Ok, geen regering, tot we de landen uit het Zuiden genoeg geld overgeschreven hebben, zodat ze de afgesproken millenniumdoelstellingen kunnen verwezenlijken, alle kinderen gratis naar school, driekwart minder moeders die sterven. We hebben nog vier jaar, vier jaar lopende zaken.

Hebben we de heimelijke inzet van de frietrevolutie ontmaskerd ? Geen regering voor alle gordiaanse knopen doorgeknipt zijn, want zoals universeel bekend is dat niet de taak van een regering. Als we dat bereiken, klinkt er luide triomf in Vlaanderenland. Dan is het juk afgeschud en de kaakslag verteerd. En blijf nu in godsnaam van die stekker, Alexander!

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.