Ethiopische oppositie vreest nieuw geweld

De Ethiopische oppositie vreest dat het politieke geweld opnieuw zal opflakkeren in het land. De arrestatie van oppositieleidster Bertukan Mideksa kan het signaal geven dat de regering niet in vrije verkiezingen gelooft en politieke verandering zonder geweld niet mogelijk is, stellen de oppositieleiders. “De deur die half geopend werd bij de verkiezingen van 2005 is nu volledig gesloten.”
Na de verkiezingen van 2005 ontaardde het protest tegen onregelmatigheden bij de stembusgang in hevig straatgeweld. Meer dan honderd oppositieleiders werden gearresteerd, waaronder Bertukan Mideksa. Mideksa kreeg in 2007 levenslang, samen met 34 andere opposanten, onder meer voor verraad en het aanzetten tot legerrebellie.
President Girma Wolde-Giorgis schonk de veroordeelden meteen gratie. De regering verklaarde dat ze het gratieverzoek zelf hadden ingediend en berouw hadden getoond. Maar tijdens een rondreis door Europa in 2008 ontkende Mideksa dat. Bij haar terugkeer in eigen land zei ze aan haar partij, de Unie voor Democratie en Justitie (UDJ), dat haar vrijlating het resultaat van politieke onderhandelingen was geweest.
De Ethiopische regering reageerde furieus. Ze gaf Bertukan Mideksa drie dagen om haar woorden in te trekken. Dat deed ze niet en op 29 december werd ze opnieuw achter de tralies gezet.

Intimidatie


De nieuwe arrestatie veroorzaakte grote verontwaardiging bij de oppositie. Die sprak van een pre-electorale strategie van de regerende partij om haar opponenten te intimideren met het oog op de verkiezingen van mei 2010.
Mideksa is niet het enige lid van de oppositie dat recentelijk in de gevangenis is beland. Op 30 oktober werd Bekele Jirata gearresteerd, secretaris-generaal van de Federalistische Democratische Beweging van Oromo. Hij wordt ervan beschuldigd clandestiene banden te hebben met de rebellen van het Bevrijdingsfront van Oromo (OLF).
Politici uit de oppositie vrezen dat deze arrestaties koren op de molen zijn van groepen die niet in vreedzame politieke veranderingen in Ethiopië geloven. Na hun vrijlating in 2007 gingen Bertukan Mideksa en Berhanu Nega, toen tot burgemeester van Addis Abeba verkozen, hierover in debat. Nega geloofde dat men alleen nog via de gewapende strijd politieke macht kon verwerven in Ethiopië. Mideksa ging daar fel tegen in. Nega leeft nu in ballingschap in de VS.

Tot niets herleid


“De regering doet steeds meer alsof we niet bestaan”, zegt professor Beyene Petros, parlementslid voor de oppositie en voorzitter van de Verenigde Ethiopische Democratische Krachten. “De regerende partij die met een coup aan de macht gekomen is, zegt aan de oppositie nu onrechtstreeks om haar voorbeeld te volgen, ze zegt dat macht verwerven via de stembus onmogelijk.”
De politieke veteraan ziet hoe zijn land zich steeds verder verwijdert van een politiek landschap waarin concurrentie mogelijk is. “De deur die half geopend werd bij de verkiezingen van 2005, is nu volledig gesloten.”
Ook ingenieur Gizachew Shiferaw, vicevoorzitter van Mideksa’s UDJ, is pessimistisch. “De arrestatie van Mideksa is een duidelijk teken van intimidatie. We doen alleen mee aan de komende verkiezingen als ze vrij en eerlijk verlopen.”
De regering ontkent de beschuldiging van de oppositie dat ze elke poging tot een meerpartijenstelsel saboteert. “Haar arrestatie was wettelijk en niet politiek”, zegt het ministerie van Justitie.
Maar de beslissing van verschillende oppositieleiders om buiten Ethiopië te leven geeft aan dat het geloof in een efficiënte vreedzame oppositie taant. Vele oppositieleden die wel in Ethiopië blijven, verwachten weinig van de verkiezingen van volgend jaar.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.