Etnisch geweld in Kirgizië

De interimgegering in Kirgizië heeft de ordediensten bevel gegeven met scherp te schieten om het etnische geweld in het zuiden van het land te stoppen.
Het geweld, dat donderdag begon in de zuidelijke stad Osj, heeft al meer dan honderd slachtoffers geëist. Bendes etnische Kirgizen verjagen etnische Oezbeken en steken hun woningen in brand. Duizenden Oezbeken zijn op de vlucht geslaan en proberen de grens met Oezbekistan over te steken.

Oezbekistan zegt in een verklaring “bijzonder gealarmeerd en bezorgd te zijn”. Het Oezbeekse ministerie van Buitenlandse Zaken spreekt van geweld dat erop berekend is om een etnisch conflict uit te lokken.

Rusland



De huidige Kirgizische interimregering heeft het zuiden van het land nooit helemaal gecontroleerd. Aanhangers van de verdreven president Bakijev kwamen er geregeld in aanvaring met overheidstroepen.

De regering heeft toegegeven dat ze de controle in Osj is verloren. Ze droeg de ordediensten gisteren (zaterdag) op om met scherp te schieten op de bendes en vroeg Rusland om militaire hulp.

Maar de Russische president Dmitri Medvedev liet via een woordvoerder weten dat er voor maandag geen beslissing genomen wordt. Rusland wil eerst de lidstaten van De Collectieve Organisatie van het Verdrag van de Veiligheid (CSTO) consulteren, een lokale veiligheidsalliantie van voormalige Sovjetstaten.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.