“EU-ministers moeten sancties nemen tegen Soedan”

De Europese Unie moet sancties nemen tegen Soedan, dat weigert twee personen uit te leveren die worden gezocht door het Internationaal Strafhof in Den Haag voor hun aandeel in de genocide in Darfoer. Dat zeggen het Europees parlement en mensenrechtenorganisaties in de aanloop naar de raad van Europese ministers van Buitenlandse Zaken op 16 juni.
Het Internationaal Strafhof beval in 2007 de arrestatie van Ahmed Haroun, de Soedanese minister van Humanitaire Zaken, en Ali Kosheib, een leider van de Janjaweedmilities die in opdracht van Khartoem dood en verderf zaaien in Darfoer. Het Hof formuleerde 51 beschuldigingen, waaronder moord, verkrachting en de gedwongen verwijdering van mensen uit hun huis.
De Soedanese regering heeft de arrestatiebevelen glansrijk genegeerd. Haroun kreeg zelfs een meer prominente rol in het beheer van de crisis in Darfour. Hij werd het aanspreekpunt voor contacten met de Verenigde Naties en de Afrikaanse Unie en moet de klachten verzamelen van mensen die het slachtoffer werden van geweld in Darfoer. Kosheib zat in de gevangenis toe het Strafhof zijn arrestatie vroeg maar werd in oktober 2007 weer vrijgelaten, “bij gebrek aan bewijzen”.
De Europese ministers krijgen maandag in Luxemburg een update over Darfoer van Luis Moreno Ocampo, de aanklager van het strafhof. In diplomatieke kringen luidt het dat er waarschijnlijk een verklaring komt om het gebrek aan medewerking door Soedan te betreuren, maar dat het niet zeker is dat de ministers sancties zullen opleggen.
Nochtans deed het Europees parlement in mei een oproep om “doelgerichte strafmaatregelen” te nemen tegen Soedanese politici die niet meewerken. Dat kan gaan van het blokkeren van bankrekeningen tot een verbod om zaken te doen met Europese bedrijven. “De EU heeft niet alleen een morele maar ook een legale verplichting om ervoor te zorgen dat deze criminelen worden vervolgd en gestraft.”

Brief


Mensenrechtenorganisaties hebben een brief gestuurd naar de Sloveense minister van Buitenlandse Zaken, Dimitrij Rupel, met de boodschap dat de EU aan Soedan duidelijk moet maken dat het de eisen van het Strafhof niet straffeloos kan negeren. Volgens de organisaties verplicht het Charter van de Verenigde Naties Soedan om mee te werken met het Strafhof.
De EU heeft als fervent voorvechter van het Strafhof een “bijzondere verantwoordelijkheid” om iets te ondernemen tegen Khartoem, vindt de Soedanese advocaat Salih Mahmoud Osman. “Ruim een jaar na de arrestatiebevelen worden nog altijd meisjes van acht jaar verkracht”, zegt Osman. “Diplomaten hebben te vaak gerechtigheid ondergeschikt gemaakt aan andere belangen. Nu moet de internationale gemeenschap iets ondernemen.”
Volgens VN-schattingen zijn bij het geweld in Darfoer in vijf jaar 300.000 mensen om het leven gekomen. Drie miljoen mensen leven in vluchtelingenkampen en kunnen niet terug naar huis zolang de veiligheidssituatie niet verbetert.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.