"EU moet conflictmineralen buiten houden"

De Europese Unie moet wetten krijgen die ervoor zorgen dat conflictmineralen uit de Democratische Republiek Congo niet op de Europese markt belanden. Daarvoor pleit Global Witness (GW) naar aanleiding van Amerikaanse initiatieven op dit gebied.
Amerikaanse senatoren kwamen vorig jaar met een wetsvoorstel om mineralen die gebruikt worden om de burgeroorlog in de Democratische Republiek Congo te financieren, op te sporen en uit te bannen.
Gewapende groepen beheersen een groot deel van de mineralenhandel in Oost-Congo, zegt Lizzie Parsons van GW, een onafhankelijke organisatie die zich bezighoudt met de band tussen de exploitatie van natuurlijke rijkdommen en mensenrechtenschendingen. Deze groepen halen miljoenen euro’s binnen met de die handel, door de mijnen te controleren en belasting te heffen of zich te laten omkopen. Tot de afnemers van de ‘conflictmineralen’ behoren ook bedrijven in lidstaten van de Europese Unie.

Ontkenning


Mensenrechtenactivisten vragen al lang aandacht voor de manier waarop ‘conflictmineralen’ verkocht worden om wapenaankopen van rebellen te financieren. Dergelijke groepen plegen soms gruwelijke misdaden tegen burgers, inclusief massamoorden, verkrachtingen, martelingen en gedwongen rekrutering. 
GW wil dat leveranciers die grondstoffen betrekken uit Congo, aangeven uit welke mijnen die afkomstig zijn. De organisatie wil ook dat ter plaatse controles worden uitgevoerd om verklaringen van bedrijven te checken. Enkele bedrijven werken daar al aan, zegt GW, maar dat is niet voldoende. “Het beleid van die bedrijven bestaat vooral op papier. Een aantal bedrijven, inclusief bijvoorbeeld Apple, ontkennen het probleem helemaal”, zegt Parsons.
 
De conflictmineralen, zoals tin, coltan en wolframiet, worden nadat ze gedolven zijn, naar Oost-Azië vervoerd. Daar worden ze verwerkt in materialen voor elektronische producten. De metalen worden wereldwijd gebruikt in digitale camera’s, mobiele telefoons en laptops.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.