EU probeert yuan te doen stijgen

Als het aan de Europeanen ligt, wordt de koers van de yuan een belangrijk gespreksonderwerp in de marge van de Aziatisch-Europese top (ASEM) die van maandag tot woensdag in Brussel plaatsvindt. De Europese Unie sluit zich aan bij de Amerikaanse klaagzang dat de Chinese munt ondergewaardeerd is.
Jean-Claude Juncker, de voorzitter van de Eurogroep, herhaalde twee weken geleden dat de yuan nog altijd ondergewaardeerd is en dat Europa er harder op moet aandringen dat daar verandering in komt. De goedkope yuan maakt exporteren moeilijker naar China en naar andere markten waar Chinese concurrenten actief zijn.
Dat kunnen de zwaargewichten van de Europese Unie vanaf vandaag proberen duidelijk te maken aan de Chinese premier Wen Jiabao en aan Zhou Xiaochuan, de gouverneur van de Nationale Bank van China. Ze zijn allebei van de partij in Brussel.

Een beetje flexibel


Volgens veel internationale experts is de yuan zwaar ondergewaardeerd – misschien wel met 40 procent. De Chinese regering zegt dat ze de yuan vrijer wil laten evolueren, maar sinds Beijing in juni een flexibeler wisselkoersbeleid aankondigde, is de yuan amper 2 procent in waarde gestegen.
In haar ongenoegen daarover volgt de EU de Verenigde Staten, die het Chinese wisselkoersbeleid al langer en veel heviger aanvallen. Vorige week zette het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden het licht zelfs op groen voor strafmaatregelen als China zijn munt “artificieel” laag blijft houden. Amerika dreigt met invoerheffingen op Chinese producten, en dat zou aanleiding kunnen geven tot een echte handelsoorlog.

Plaza Accord


Veel experts in China zien de escalatie van de wisselkoersdiscussie met de VS als een teken dat de Amerikanen zich nog meer beginnen in te spannen om de economische opkomst van China tegen te houden. De Chinezen vrezen dat de VS hen willen dwingen tot een overeenkomst die vergelijkbaar is met het Plaza Accord, een afspraak die Japan medio de jaren tachtig dwong de yen met bijna 60 procent te doen stijgen. Dat maakte een einde aan de bloei van de Japanse economie. De stagnatie die daarop volgde, is nog altijd niet uitgewerkt.
Volgens Tan Yaling, het hoofd van het Chinese Onderzoeksinstituut voor Export en Buitenlandse Investeringen, is de druk op de Chinese munt “maar een hoofdstuk in het Amerikaanse plan voor een oorlog tegen alle munten.” “De Amerikaanse regering wil alle munten aanvallen die de dollar bedreigen”, zegt ze in een interview met het weekblad China Money. Tan gelooft dat de VS aansturen op een vloedgolf van speculatief kapitaal naar China, wat de waarde van de yuan snel zou doen stijgen. Als dat geld dan later opeens wordt weggetrokken, duikelt de koers van de yuan weer naar beneden en is het vertrouwen van de investeerders gebroken.

Subtiel antwoord


Beijing heeft al duidelijke signalen naar Washington gestuurd dat het niet van plan is toe te geven en de miljoenen banen in zijn exportsector in gevaar te brengen.
De boodschap aan het adres van de Europese Unie is meer subtiel. Volgens viceminister van Buitenlandse Zaken Fu Ying, wil China een “positieve houding” aannemen tegenover de schuldenlast waarmee veel Europese landen worstelen, en zal het land ook niet profiteren van de economische problemen in de Unie. Fu vestigde er vorige week de aandacht op dat China zijn Europese overheidsobligaties niet van de hand heeft gedaan tijdens de voorbije crisismaanden, en dat China er ook alles aan doet om zijn handelsoverschot met de EU te verminderen.
Toch steeg het Chinese handelsoverschot met de 27 landen van de EU nog van 65 miljard euro in de eerste zes maanden van 2009 tot 71,5 miljard euro in het eerste semester van 2010. Met de VS boekte China over heel 2009 een handelsoverschot van meer dan 200 miljard dollar (145 miljard euro).

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.