EU-voorzitter geeft Mugabe 'standje' tijdens Afrikatop

“We hebben veel te lang gewacht om een gezamelijke top te organiseren”. Dat zei de Portugese premier Jose Socrates bij de start zaterdagmorgen van een tweedaagse Europa-Afrikatop in het Portugese Lissabon. Het is sinds 2000 geleden dat staats- en regeringsleiders van de Europese Unie en Afrika vergaderd hebben. Een vorige meeting ging niet door, omdat Europese leiders niet wilden samen zitten met de Zimbabwaanse president Robert Mugabe.
Mugabe ligt onder vuur wegens mensenrechtenschendingen in zijn land. De oude man kwam zaterdag wel opdagen.  De Britse premier Gordon Brown bleef uit protest weg.  “Wij weten allemaal waarom de top zolang is uitgesteld”, zei de Portugese premier tijdens zijn openingsspeech. Portugal is momenteel voorzitter van de Europese Unie. “Gezien de vreselijke toestand in Zimbabwe, hebben wij nooit een top kunnen organiseren”.
Europa mag nog steeds Afrika’s grootste handelspartner zijn. De Unie is de jongste jaren in snelheid genomen door China en de Verenigde Staten en wil  tijdens deze top wat graag een nieuw ‘partnerschap’ aangaan met wat het historisch gezien als zijn achtertuin beschouwt. Hoog op de agenda staan vrede en veiligheid, mensenrechten, ontwikkeling, klimaat/milieu en migratie. Op de top wordt een gezamenlijke strategie en actieplan goedgekeurd. Heel concrete beloftes, bijvoorbeeld inzake Darfoer of Somalië, zullen wellicht niet gemaakt worden, weet buitenlandminister Karel De Gucht (Open Vld).  “Dat deze top kan plaats vinden, is de grootste verwezenlijking.” De vice-secretaris generaal van de Verenigde Naties riep de Europese lidstaten nogmaals op helikopters te sturen om een efficiënte vredesmissie in Darfoer mogelijk te maken. Tot nog toe valt die oproep in dovemansoren.
 Behalve de aanwezigheid van Mugabe, zijn ook de omstreden Economische Partnerschapsakkoorden (EPA’s)  een heikel punt. Afrikaanse landen vrezen door de opening van hun markten niet opgewassen te zijn tegen de fors gesubsidieerde producten uit Europa. “Afrika heeft geen paternalisme nodig, geen liefdadigheid”, zei de Commissievoorzitter van de Afrikaanse Unie. “En we willen ook geen unilaterale mondialisering. Afrika zal het spel meespelen. Niet op basis van de oude regels,  maar op basis van nieuwe regels, die we mee onderhandelen”.
Premier Guy Verhofstadt (Open Vld) gaf present op de openingszitting, maar vliegt zaterdagnamiddag al terug naar België. Hij kon dus wel mee op de  ‘familiefoto’ van de top.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.