EU wil 'goudmijn' open data aanboren

Eurocommissaris Neelie Kroes presenteerde gisteren, 12 december, de nieuwe EU-strategie voor het openen van overheidsdata. Met deze strategie hoopt de EU voor 40 miljard euro economische winst te boeken, de transparantie van overheidsinstellingen te verhogen en beleidsmakers betere, op feiten en cijfers gebaseerde, beslissingen te laten nemen.

  • Open Knowledge Foundation Eurocommissaris Neelie Kroes kondigt de nieuwe EU-strategie voor het openen van overheidsdata aan, Brussel, 12 december 2012 Open Knowledge Foundation

Met een aanpassing van de Richtlijn over het hergebruik van overheidsinformatie uit 2003 wil de Commissie de gegevens van alle Europese overheden ‘openen’. Gegevens zullen gratis of tegen kostprijs beschikbaar moeten gesteld worden, in makkelijk bruikbare formaten. De gegevens zullen ook vrij te gebruiken zijn, voor zowel niet-commerciële als commerciële doelen, en zonder beperkende voorwaarden of procedures om toelating te krijgen voor het gebruik er van.

Goudmijn

Overheidsgegevens lenen zich uitstekend voor het ontwikkelen van nieuwe producten en diensten, een potentieel dat voorlopig nog grotendeels onbenut wordt. Door het openstellen van de gegevens hoopt de EU nieuwe economische activiteiten ter waarde van 40 miljard euro te genereren, activiteiten die op hun beurt weer belastinginkomsten opleveren. Eurocommissaris Kroes noemt de berg overheidsgegevens aanwezig binnen de EU ‘een goudmijn’.

‘Maar de voordelen zijn niet enkel economisch. Open data verbeteren ook de transparantie van onze democratische en publieke instellingen. Ze kunnen de kwaliteit van keuzes binnen administraties verbeteren door een geïnformeerd en op feiten gebaseerd beleid te voeren,’ aldus nog Kroes op haar blog.


Eurocommissaris Kroes spreekt over open data op Open Government Data Camp in Warschou, 20-21 oktober 2011.

100 miljoen euro

De Europese Commissie zal in het voorjaar van 2012 zelf het goede voorbeeld geven met het lanceren van een dataportaal waarop ze haar eigen databronnen en die van andere Europese instellingen beschikbaar stelt. In 2013 moet dan een pan-Europees dataportaal van start gaan, met datasets uit de hele EU.

Om het openen van data te stimuleren zal de Commissie in de periode 2011-2013 100 miljoen euro besteden aan onderzoek en ontwikkeling rond gegevensexploitatie, -analyse en visualisering. De Commissie zal ook ondersteuning geven bij het organiseren van wedstrijden voor het gebruik van open data.

Lees ook:

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.