EU wil maatschappelijk middenveld gebruiken om buren te beïnvloeden

De Europese Unie wil in haar buurlanden in het zuiden en oosten samenwerken met het maatschappelijk middenveld om hervormingen te versnellen. Ook de organisaties zelf zien heil in de win-win situatie, maar willen niet enkel als handig middel gezien worden.
De EU organiseerde vorige week in Slovenië een conferentie rond het thema “Giving a stronger voice to civil society in the European neighbourhood”. Slovenië heeft als voorzitter van de EU al eerder opgeroepen om meer werk te maken van de betrokkenheid van het middenveld in de versterking van de democratie, mensenrechten en stabiliteit in de regio. Op die manier kunnen landen in Oost-Europa en de westelijke Balkan zich sneller voorbereiden op integratie in de EU.

De EU wil met de conferentie haar steun uitspreken voor burgerorganisaties in de oostelijke buurlanden van de Unie. Die worden door de regeringen van landen zoals Servië, Wit-Rusland en Rusland nog al te vaak als subversieve elementen gezien.

“Het maatschappelijk middenveld speelt een sleutelrol in de uitbreiding van de Unie, en precies daarom willen we meer nadruk leggen op de dialoog met die organisaties”, zei Jan Truszczynski, ondervoorzitter van het Directoraat-General voor de Uitbreiding van de Europese Commissie bij de opening van de conferentie.

“Het middenveld groeit en raakt beter georganiseerd”, voegde Anita Pipan van het Sloveense ministerie van Buitenlandse Zaken daaraan toe. “De Europese instellingen zouden er beter naar moeten luisteren en er nauwer mee moeten samenwerken.”

Truszczynski spoorde de leiders van landen die Europese aspiraties aan om “het sociale kapitaal in hun land op alle mogelijke manieren te koesteren en uit te breiden.”


Achterdocht



Maar het middenveld wil zich niet zomaar laten gebruiken als een handig middel in het hervormingsproces. De deelnemers vroegen de EU om druk uit te oefenen op nationale regeringen om de organisaties meer te betrekken bij de besluitvorming. Dat is volgens Truszczynski echter niet de beste manier. “We kunnen beter een dialoog opstarten en goede voorbeelden geven van lidstaten dan druk uitoefenen op nationale overheden”, zegt hij.

Veel deelnemers aan het congres benadrukken ook het belang van kleine ngo’s en vragen de EU op niet enkel rekening te houden met de grote organisaties. Ze roepen de Unie ook op om de dialoog met het middenveld te formaliseren, omdat de ngo’s anders niet ernstig zullen genomen worden door de nationale overheden. In een gezamenlijke verklaring riepen ze de de Europese Unie op om regelmatige consultaties op te zetten tussen Brussel, de nationale regeringen en het middenveld.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.