EU wil voorlopig geen nieuwe doelstelling voor hernieuwbare energie

De Europese Commissie laat de doelstelling varen om tegen 2010 22 procent van de elektriciteit uit hernieuwbare energiebronnen te halen, varen. Een nieuwe doel voor 2020 komt er voorlopig niet. Slechts vier van de vijftien ‘oude’ EU-lidstaten - Duitsland, Denemarken, Spanje en Finland - lijken de doelstelling voor 2010 te gaan halen.


Het uitvoerend orgaan van de EU heeft de langetermijndoelen bijgesteld en besloten vóór 2007 geen nieuwe richtlijnen te formuleren. Aangezien de richtlijn voor 2010 niet gehaald wordt, zijn nieuwe doelen voor 2020 “niet passend”, vindt de commissie.

Bij hernieuwbare energie gaat het onder meer om zonlicht, wind, golfkracht, biomassa en waterkracht. In 2001 was het aandeel van hernieuwbare energie in de elektriciteitsproductie gestegen tot 6 procent, vergeleken met 40 procent olie, 23 procent aardgas, 15 procent vaste brandstoffen (zoals steenkool) en 16 procent kernenergie.

Onder het huidige beleid zal niet meer dan 18 procent van de stroom in de vijftien ‘oude’ EU-lidstaten in 2010 uit hernieuwbare energie gehaald worden, stelt de Commissie. EU-commissaris Loyola de Palacio (Energie), die nog vier maanden in functie blijft, zei gisteren (woensdag) het publiek niet te willen misleiden door nieuwe doelstellingen te formuleren. “Het is niet mijn taak om mensen zand in de ogen te strooien.”

De Europese Commissie vindt dat op nationaal en Europees niveau nieuwe maatregelen nodig zijn om de lidstaten dichter bij de doelen te brengen. Daarbij wordt onder meer gedacht aan het beter integreren van de energiedoelstellingen in internationale samenwerkingsprogramma’s. Ook is het volgens de commissie noodzaak om meer steun te verwerven onderzoek naar en ontwikkeling van hernieuwbare energie. De commissie schat dat er tussen 12 en 16 miljard euro per jaar nodig is om de doelstellingen in de vijftien oude EU-landen te halen.

Verschillende milieugroeperingen vinden de beslissing van De Palacio onverantwoordelijk. “De richtlijnen vormen de basis voor het beleid. Als de huidige doelstellingen in 2010 verlopen, dan is er dringend behoefte aan een nieuwe langetermijnpolitiek,” zegt Mark Johnston van Friends of The Earth Europe in een verklaring. “Als de vertrekkende commissie daar geen werk van maakt, dan moet de nieuwe commissie dat doen.”

Volgens Giulio Volpi van het Wereld Natuurfonds beseft De Palacio onvoldoende dat hernieuwbare energie “de energierekening van Europa aanzienlijk kan verlagen.” (JS/PD)

Stefania Bianchi

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 3196   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift