“EU zal Malawi niet chanteren met hulp”

De Europese Commissie heeft Malawi verzekerd dat het de ontwikkelingssamenwerking niet zal stopzetten als het land weigert een economisch partnerschapsakkoord (EPA) te ondertekenen. Vorige maand zei de Malawische president Bingu wa Mutharika dat de EU dreigde landen die weigeren, hulp te onthouden uit het Europese Ontwikkelingsfonds.
Malawi behoort niet tot de achttien Afrikaanse landen die inmiddels een interim-akkoord met Europa hebben afgesloten. Mutharika heeft al laten weten dat hij zo’n EPA voor Malawi niet ziet zitten, omdat dat schadelijk voor het land zou zijn. De akkoorden oogsten uit meer hoeken tegenwind. Tien van de meest invloedrijke ngo’s in Malawi hebben geprotesteerd tegen de EPA’s, omdat de plotse en omvangrijke liberalisering een averechts effect op het land kan hebben.
De EU denkt daar anders over. Alessandro Mariani, hoofd van de Europese delegatie in Malawi, zei dat het land veel belang heeft bij de EPA’s. Hij garandeerde het land ook 451 miljoen euro aan steun. “Het is het recht van elk land om zelf uit te maken of een handelsakkoord voordelig is of niet”, zei handelscommissaris Peter Mandelson in een verklaring. “Dat geldt niet alleen voor Malawi, maar voor alle ACP-landen (Afrika, de Caraïben en de Pacific, nvdr) die Europese ontwikkelingssteun genieten.”

EBA in plaats van EPA

“De primaire doelstelling van de Europese ontwikkelingssamenwerking is ontwikkelingslanden steunen in hun strijd tegen de armoede. We dragen daarmee bij aan de millenniumdoelstellingen en in het bijzonder aan de nationale ontwikkelingsdoelstellingen van het land”, zei Mandelson.
De EU-commissaris herinnerde er Malawi aan dat het zonder EPA nog altijd kan genieten van het handelsregime onder het “Everything but Arms’’ (EBA) handelsakkoord, dat de Europese markt openstelt voor alle ontwikkelingslanden.
De commissaris zei erbij dat het EBA niet perfect is omdat het een unilateraal regime is dat door de EU wordt aangeboden, terwijl een EPA een onderhandeld akkoord is dat onder de regels van de Wereldhandelsorganisatie (WTO) valt. Het biedt meer wettelijke garanties dan het EBA.
Andrew Kumbatira van het Malawi Economic Justice Network, de grootste ngo in het land die strijdt voor economische gerechtigheid, vindt dat de EU niet genoeg doet om een land als Malawi te helpen bij de aanpassing aan een meer geliberaliseerd handelsregime. “We zouden handel moeten voeren als gelijken”, zegt hij. “En de EU zou ons daarbij moeten helpen”.
Ted Kalebe, minister van Handel en Industrie, heeft laten weten dat hij hoopt dat de discussies rond de EPA’s tegen het einde van dit jaar afgesloten kunnen worden.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.