EU zet landbouwmarkt verder open voor arme landen

De Europese Unie wil bijna alle producten uit Afrika, de Cariben en de eilanden van de Stille Oceaan (ACS) tolvrij binnenlaten. Dat aanbod moet die landen over de streep halen om omstreden vrijhandelsakkoorden met de EU te tekenen.De Europese Unie wil bijna alle producten uit Afrika, de Cariben en de eilanden van de Stille Oceaan (ACS) tolvrij binnenlaten. Dat aanbod moet die landen over de streep halen om omstreden vrijhandelsakkoorden met de EU te tekenen.
Naast de tolmuren zullen ook importbeperkingen, invoerquota bijvoorbeeld, bijna helemaal verdwijnen voor alle ACS-landen, kondigde de Europese Commissie woensdag (4 april) aan. Het voorstel heeft onder meer betrekking op zuivel, rundvlees, graan, fruit en groenten. Dat zijn landbouwproducten waarvoor de EU traditioneel haar markt afschermt.
Voor suiker en rijst, twee extra “gevoelige” producten, geldt de maatregel voorlopig niet. Maar tegen 2010 moeten de ACS-landen ook rijst vrij kunnen uitvoeren. Suiker zou in 2015 volgen. Zuid-Afrika, de sterkste economie in Afrika, moet wel heffingen blijven betalen op producten als wijn en auto-onderdelen, die nu sterk scoren in de internationale handel.
De Afrikaanse regeringen die net als de overige ACS-lidstaten met de EU onderhandelen over Economische Partnerschapsakkoorden, economische verdragen waarin vrijhandel centraal staat, reageren lauw. Ze argumenteren dat betere handelsvoorwaarden alleen zin hebben als die vergezeld gaan van hulp om hun exportcapaciteit op te drijven. De Afrikaanse landen voelen zich ook nog niet klaar om een ingewikkeld en ingrijpend akkoord dit jaar al te ondertekenen. Ze vrezen dat er door dit voorstel alleen maar meer druk op de ketel komt.
De Europese Commissie zegt dat ze tegemoet komt aan de klachten van sommige Afrikaanse landbouwexportlanden als Kenia en Ghana. Veertig Minst Ontwikkelde Landen die ook deel uitmaken van de ACS, kunnen nu al vrijwel al hun producten tolvrij uitvoeren naar de EU. Als het nieuwe voorstel werkelijkheid wordt, zouden landbouwexporteurs uit alle 77 ACS-landen dezelfde behandeling krijgen.

Zes regio’s


De EU heeft de ACS-landen onderverdeeld in zes regio’s. Met elk regio wordt onderhandeld over een apart Economisch Partnerschapsakkoord. De EU staat erop dat de overeenkomsten eind dit jaar rond zijn. Tegen dan moeten de economische relaties tussen de EU en haar ACS-partners immers beantwoorden aan de regels van de Wereldhandelsorganisatie.
Sommige Afrikaanse regeringen zeggen dat ze eind dit jaar alleen een voorlopig akkoord willen ondertekenen. Dat zou dan alleen markttoegang nieuw regelen. Voor een bredere overeenkomst zou dan nog meer tijd zijn.
Europese ambtenaren hebben de ACS-landen gewaarschuwd dat ze de handelsvoordelen die ze nu al genieten, helemaal dreigen kwijt te spelen als ze de deadline missen. Volgens activisten die het opnemen voor de belangen van de arme landen, is dat chantage.
De hulporganisatie Oxfam, een van de critici van de vrijhandelsakkoorden, zeggen dat ze een breekijzer vormen om Europese bedrijven toegang te verschaffen tot de markten van de ACS-landen. Die moeten immers hun markten even ver opengooien als de EU dat doet.
De Ghana Trade and Livelihood Coalition, een koepel van Ghanese actiegroepen, gelooft dat een Economisch Partnerschapsakkoord in Ghana de deur verder zou openzetten voor zwaar gesubsidieerde import uit Europa, wat kleine Ghanese boeren en ondernemers overkop zal doen gaan. Ghana importeerde in 2003 al meer dan 27.000 ton bliktomaten uit de EU, tegenover maar 3.700 ton tien jaar eerder.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 3030   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 3030  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search For Common GroundSearch For Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.