EU zoekt plaats voor gehandicapten in millenniumdoelstellingen

Het gebrek aan aandacht voor gehandicapten brengt de millenniumdoelstellingen verder in gevaar. De Europese Unie zoekt een oplossing voor deze ‘vergeten’ doelgroep. ‘De beloftes voor inclusieve ontwikkelingssamenwerking moeten waargemaakt worden,’ laat Tamar Manuelyan Atinc van de Wereldbank de EU weten. 

  • EU Social Commissaris voor inclusie László Andor: ‘Het gaat om het respecteren van de mensenrechten en het principe van non-discriminatie.’ EU Social

De strategieën voor ontwikkelingssamenwerking schieten te kort. MO* berichtte eerder over het Belgische gebrek aan aandacht voor gehandicapten – een belangrijke en vooral vergeten doelgroep.

De Europese Unie verklaart zich bereid om de doelgroep in hun ontwikkelingssamenwerking te betrekken. Commissaris voor tewerkstelling, sociale zaken en inclusie László Andor bevestigde op een infosessie op woensdag: ‘Het gaat om het respecteren van de mensenrechten, en het principe van non-discriminatie.’

‘Het is een vergissing om te ontkennen dat we allen meer moeten doen,’ stelt Tamar Manuelyan Atinc, Vicepresident voor Ontwikkeling bij de Wereldbank, over de Europese ontwikkelingssamenwerking.

Millenniumdoelstellingen

In november 2010 werd een studie over gehandicapten in de ontwikkelingssamenwerking van de Europese Commissie gepubliceerd. ‘Tenzij gehandicapten betrokken worden in de planning en de implementatie van de millenniumdoelstellingen, zullen deze niet gehaald worden,’ stelt de studie.

Moet er dan enkel nog naar gehandicapten gekeken worden om de doelstellingen te halen? Javier Güemes van het European Disability Forum maakt duidelijk dat ‘de EU rekening moet houden met gehandicapten, aanvullend bij de andere doelgroepen. Daarnaast is ook actie nodig, specifiek gericht op deze doelgroep.’

Nieuwe informatie

De problematiek bleek recent nog groter dan gedacht. Een pijnlijk rapport van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en de Wereldbank werd in juni 2011 gepresenteerd.

De problematiek bleek na studie veel groter dan gedacht

 

Dit Wereldwijde Rapport over Functiebeperking bundelde cijfers over personen met een handicap. Meer dan een miljard mensen worstelen met een handicap wereldwijd. 110 tot 190 miljoen hiervan kampt met zeer ernstige problemen.

Een functiebeperking komt vaker voor bij vrouwen, mensen in armoede en mensen van oudere leeftijd. Het aandeel van gehandicapten in de totale wereldbevolking groeit nog, door veroudering van de bevolking en een toename in chronische gezondheidsproblemen.

‘Dit rapport verhelpt het grote gebrek aan informatie dat eerder bestond,’ duidt Manuelyan Atinc van de Wereldbank. De millenniumdoelstellingen – die elf jaar eerder werden opgesteld – blijven erg zwijgzaam over deze doelgroep. ‘De strategieën moeten nu aangepast worden,’ zegt Güemes.

Ontwikkelingslanden

De problematiek van gehandicapten is fundamenteel verbonden met armoede. ‘Een handicap verhoogt het risico op armoede, en armoede verhoogt het risico op een handicap,’ staat te lezen in het Wereldwijde Rapport over Functiebeperking.

Zo genieten gehandicapte kinderen minder vaak onderwijs. ‘Bijvoorbeeld in Colombia,’ zegt Manuelyan Atinc, ‘waar 98 procent van de niet-gehandicapte kinderen school loopt, tegenover maar 46 procent van de gehandicapte.’

Ook oefenen gehandicapten veel minder vaak een job uit, en verdienen ze gemiddeld minder als ze wel werk vinden. ‘Dat ligt niet zozeer aan de functiebeperking maar aan de manier waarop de samenleving deze mensen behandelt,’ voegt Manuelyan Atinc toe.

De EU tekende in maart 2007 het VN-Verdrag voor de rechten van personen met een handicap. Het verbond zich daarmee tot het uitwerken van een ‘inclusieve’ ontwikkelingssamenwerking.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur

  • Laurens Cerulus schrijft en maakt radio over Europese politiek. Hij hoopt u ooit te boeien met een verhaal over Europese geschiedenis of politiek in de EU-wandelgangen.

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.