Europa blijft verdeeld over afschaffing doodstraf

Ook Europeanen hebben nog nood aan argumenten waarom de doodstraf moet afgeschaft worden. Dat zegt Terry Davis, secretaris-generaal van de Raad van Europa. De Europese landen voeren de doodstraf niet meer uit, maar in sommige landen steekt het debat weer de kop op.
“Het volstaat niet om de doodstraf wettelijk te bannen. We moeten mensen overtuigen met argumenten. Dat hebben we in het verleden genegeerd”, aldus Davis. De Britse secretaris-generaal wil ook Rusland, dat sinds 1996 lid is van de Raad van Europa, overtuigen om de doodstraf formeel te verbieden. Sinds 1990 heerst daar een voorlopig verbod op de doodstraf.

“We hebben een duidelijke lijn: je beloofde het te doen, dus hou je aan je woord. We hebben nu tien jaar gewacht”, zegt Davis. “Het principe van het verbod blijft een voorwaarde om lid te kunnen worden van de Raad van Europa, en daarover kan niet worden onderhandeld”, zegt de secretaris-generaal van de Raad. “De deuren blijven gesloten voor landen die de doodstraf nog altijd uitvoeren, zoals Wit-Rusland. Ook het respect voor de mensenrechten is er ondermaats”.

Polen

Elk Europees land dat de doodstraf opnieuw invoert, vliegt uit de Raad, waarschuwt Davis. Hij verwijst daarmee naar Polen. De Poolse president Lech Kaczynski kondigde dit jaar aan dat hij de doodstraf opnieuw wil invoeren om de golf van criminaliteit in zijn land af te remmen. De Liga van Poolse Gezinnen, een regeringspartij, heeft aangekondigd een half miljoen handtekeningen te willen verzamelen om de doodstraf terug in te voeren voor pedofiele moordenaars. Uit peilingen blijkt zeventig procent van de Polen achter de doodstraf te staat.

Davis is milder voor de Verenigde Staten en Japan, twee landen die de doodstraf nog uitvoeren en die als waarnemers in de Raad zetelen. “Voor waarnemers moeten we de lat niet zo hoog leggen. Bovendien lopen er in beide landen erg krachtige campagnes tegen de doodstraf, vooral in Japan.” De VS executeert elk jaar 60 mensen. Ongeveer 3.400 gevangenen wachten er nog op de uitvoering van hun straf.

Organenhandel

Davis haalt wel zwaar uit naar China. De secretaris-generaal zegt geschokt te zijn over berichten dat China een lucratieve organenhandel op poten heeft gezet met organen van ter dood veroordeelden. “Dat moet veroordeeld worden. Ik vind het niet beschaafd”. De Chinese regering ontkent de praktijken nog altijd. Uit cijfers van Amnesty International blijken verleden jaar 1770 mensen geëxecuteerd te zijn in China.

“De doodstraf is moreel fout en barbaars. Mensen doden is fout, of het nu de staat is of een individu die dat doet.” Volgens Davis gebeuren er ook te vaak fouten waardoor een executie een “onomkeerbare tragedie” betekent. “Er zijn verschillende zaken bekend in Europa waar mensen beschuldigd werden van moord en daarna vrijgelaten worden omdat duidelijk werd dat ze onschuldig waren. Indien de doodstraf dan van kracht zou geweest zijn, werden ze onterecht geëxecuteerd.” Davis denkt ook niet dat de doodstraf criminelen afschrikt. “Het is niet efficiënt”, zegt hij. “We weten dat uit statistische vergelijkingen tussen staten in de VS waar de doodstraf wel en niet geldt.”

Wereldwijd werden verleden jaar 2148 mensen geëxecuteerd. Mensenrechtenorganisaties schatten het totale aantal ter dood veroordeelden op 20.000. 129 landen hebben de doodstraf afgeschaft. 68 landen voeren de straf nog altijd uit.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.