Europa haalt miljoenen bomen uit ontwikkelingslanden

Miljoenen bomen, vooral uit de ontwikkelingslanden, worden naar Europa getransporteerd en verbrand om de doelstellingen op het gebied van ‘groene energie’ te halen. In de laatste twee maanden kondigden energiebedrijven alleen al in Groot-Brittannië de bouw van zes nieuwe biomassafabrieken aan.
De nieuwe centrales moeten 1.200 megawatt energie gaan produceren, energie die voornamelijk opgewekt wordt uit het verbranden van houtsnippers. In Wales wordt al gebouwd aan houtgestookte centrales voor nog eens 1.200 megawatt.

Deze centrales verbruiken jaarlijks  twintig tot dertig miljoen ton hout, equivalent van minstens een miljoen hectare bos. Het hout wordt bijna allemaal geïmporteerd.

Europa wil voor 2020 de uitstoot van broeikasgassen, die bijdragen aan de klimaatverandering, met 20 procent terugdringen. Energie uit biobrandstoffen en biomassa speelt een belangrijke rol bij het bereiken van die doelstelling, zeggen experts.

“Biomassa is een veelbelovende sector voor energiebedrijven”, zegt Jarret Adams, woordvoerder voor Adage, een joint venture tussen het Franse kernenergiebedrijf Areva en het Amerikaanse Duke Energy.

Adage bouwt een houtcentrale in Florida, in het zuidoosten van de Verenigde Staten. De 50 megawatt-centrale is de eerste van twaalf ‘groene energiecentrales’ die in de komende zes jaar gebouwd moeten worden, zegt Adams. “Houtverbranding is volgens de Amerikaanse autoriteiten klimaatneutraal.”

Klimaatneutraal wil zeggen dat het proces om energie op te wekken door verbranding van hout, minder of evenveel CO2 uitstoot dan de hoeveelheid die door bomen geabsorbeerd wordt door fotosynthese. Er zijn echter twijfels over de juistheid van de bewering dat houtverbranding klimaatneutraal is.

Verwoestend effect



Brazilië wil graag tegemoet komen aan de Europese vraag naar hout. Niet door bossen te kappen, maar door plantages uit te breiden met 27 miljoen hectare. De meeste bomen die daar gepland worden, zijn exotische soorten zoals eucalyptus, zegt Simone Lovera van de Global Forest Coalition, een niet-gouvernementele organisatie. “De VN-Voedsel- en Landbouworganisatie  (FAO) moedigt landen ook aan om plantages te beginnen.”
 
Uit een korte inventarisatie van internationale handelsbedrijven blijkt dat er een nieuwe en groeiende wereldwijde industrie ontstaat in hout voor energie. MagForest, een Canadees bedrijf dat in de Republiek Congo opereert, verscheept binnenkort jaarlijks 500.000 ton houtsnippers naar Europa. IBIC Ghana Limited stelt dat het maandelijks 100.000 ton tropisch hardhout en zachthout kan leveren. Sky Trading, een Amerikaans bedrijf, biedt meer dan 600.000 ton houtsnippers aan voor biomassacentrales in de VS of Brazilië.
 
Houtplantages hebben volgens Lovera een verwoestend effect op mens en milieu in Latijns-Amerika. Ze dragen niets bij aan de biodiversiteit en hebben geen ecologische functie, zoals natuurlijke bossen. Het zijn volgens haar “groene woestijnen”, omdat ze zoveel water gebruiken en omdat er erg weinig inheemse dieren leven.

In veel gevallen moet de plaatselijke bevolking, veelal arm of inheems, vertrekken om plaats te maken voor grote oppervlakken monocultuur, zegt ze.

“Hout verbranden wordt klimaatneutraal genoemd, maar dat is het niet”, zegt Rachel Smolker, onderzoeker bij het Global Justice Ecology Project in de VS. Uit onderzoek van de Massachusetts Environmental Energy Alliance blijkt volgens haar dat bij het verbranden van bomen voor energie, 1,5 maal keer meer CO2 vrijkomt dan bij verbranding van kolen en drie keer zoveel als bij aardgas. Daarbij wordt de CO-2 uitstoot die vrijkomt door het kappen en vervoeren van de bomen over een afstand van duizenden kilometers, meegeteld. Het planten van een nieuwe boom compenseert die uitstoot niet.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.