Europa herziet wetgeving op visserij

Aanhoudende alarmerende berichten over de achteruitgang van de visbestanden doen de Europese Unie twijfelen over haar huidige visserijbeleid. De Commissie heeft laten weten dat ze de wetgeving wil herzien om een einde te maken aan de ecologische plundering en de achteruitgang van veel vissoorten.
Joe Borg, Commissaris voor Maritieme Zaken en Visserij, had een hele waslijst met gebreken in het Europese visserijbeleid opgesteld. De commissie volgt hem in zijn analyse dat de huidige wetgeving tekortschiet.
“De Commissarissen zijn het erover eens dat de hervormingen in 2002 heel wat beterschap gebracht hebben, maar er resten nog een aantal uitdagingen”, stelt de Commissie deze week in een verklaring. “Kortzichtige besluitvorming en onverantwoord gedrag door sommige takken van de industrie blijven die vissers bestraffen die het algemeen goed voor ogen hebben. Het resultaat is een vicieuze cirkel die het ecologische evenwicht van onze oceanen en de economische stabiliteit van de sector ondermijnt.”
Europa begint daarom meteen aan een volledige herziening van de wetgeving om tot een grondige hervorming van het visserijbeleid te komen. Die is dringend nodig, want het gaat niet goed met de visbestanden. Volgens de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO) is ongeveer twee derde van Europese visbestanden overbevist.
Logischerwijs zal ook in de vissersvloot gesnoeid moeten worden. Volgens Borg kan het huidige aantal vissersboten immers twee tot drie keer het toegelaten visquotum vangen. “In de huidige vorm moedigt de Europese wetgeving geen verantwoordelijk gedrag aan van vissers of politici. De beheerssystemen die we gebruiken belonen een kleingeestige besluitvorming die op de korte termijn gericht is. Het zal tijd kosten om vast te stellen wat we allemaal moeten veranderen, en we moeten alle betrokkenen een stem geven in dat proces.”

Oceanen onder druk


Het Europese visserijbeleid ligt lang al langer onder vuur van milieubewegingen, maar onlangs legden enkele pijnlijke rapporten nog eens de vinger op de wonde. Zo beschreef een onafhankelijk onderzoek van de Internationale Commissie voor de Bescherming van Atlantische Tonijn eerder deze maand de regelgeving op blauwvintonijn als “een internationale schande”. De onderzoekers wezen erop dat in 2007 meer dan twee maal de toegelaten quota werden gevangen, en die waren op zich al het dubbele van wat wetenschappers hadden aangeraden.
Overbevissing is niet enkel een Europees probleem. De consumptie van vis en zeevruchten stijgt wereldwijd en de steeds intensievere vismethoden leiden wereldwijd tot de uitputting van visbestanden. Als de huidige trends aanhouden, zullen de wereldwijde visbestanden tegen 2048 ineenklappen, zo voorspelt een studie in het gezaghebbende wetenschappelijke tijdschrift Science.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.