Europa kijkt met argusogen naar "Chinees Marshallplan"

China’s helpende hand voor Europese landen die in zware schulden verkeren, roept verdeelde reacties op. Sommige analisten noemen de hulp een Chinees Marshallplan voor Europa, andere een communistische overname van het continent.
Tijdens een rondreis van een week langs Europese hoofdsteden bedreef de Chinese premier Wen Jiabao intensieve diplomatie, in de hoop sceptici gunstig te stemmen en angst weg te nemen voor Beijings groeiende internationale invloed.
In Griekenland, België, Italië en Turkije sprak hij over markttoegang voor Chinese bedrijven, tekende hij investeringsovereenkomsten en sprak hij over actieplannen voor langdurige Chinese aanwezigheid in Europese landen. De ondubbelzinnige boodschap van zijn bezoek was dat China nu een belangrijke speler op het Europese financiële en economische toneel is.
Veronique Salze-Lozac’h van de Asia Foundation vergelijkt het Chinese “reddingsplan” voor de worstelende Europese economieën met het Marshallplan (de Amerikaanse hulp aan Europa na de Tweede Wereldoorlog) uit de jaren veertig. “Net als het Marshallplan destijds, is het Chinese aanbod om Griekenland te helpen niet ingegeven uit liefdadigheid en solidariteit. Het draagt bij aan een slimme en verlichte economische en financiële strategie.” 

Euro


Tijdens zijn eerste stop in Athene beloofde Wen opnieuw steun voor de Europese financiële stabiliteit. Hij beschreef de Europese Unie en China als “passagiers in hetzelfde schuitje”.
 
“Door de samenwerking te versterken, hopen we van enige betekenis te kunnen zijn bij uw pogingen moeilijkheden tijdig te keren”, zei Wen tijdens een toespraak voor het Griekse parlement. “China zal geen euro-obligaties verkopen en wij steunen een stabiele euro.”
Wen Jiabao bood zelfs aan meer Griekse obligaties te kopen, zodra Griekenland weer actief wordt op de internationale kapitaalmarkten. Hij stelde ook voor een fonds op te richten met 3,6 miljard euro voor het versterken van de Griekse handelsvloot met Chinese schepen en beloofde meer investeringen in de Griekse economie in de toekomst.
China tekende met Griekenland al overeenkomsten over het gebruik van de belangrijkste haven en de bouw van een terminal van waaruit de logistieke connecties met Zuidoost-Europa geregeld moeten worden.
 
Beijings interesse in Griekenland wordt door sommigen gezien als een communistische “overname”. “Winston Churchill en Harry Truman zetten stappen om een communistische overname van Griekenland te voorkomen. Nu is het Wen Jiabao die met investeringen in de economie van het failliete land helpt belooft Griekse obligaties te kopen als ze weer op de wereldmarkt worden aangeboden,” schreef Irwin Stelzer, directeur economische beleidsstudies van het Hudson Institute in de Britse krant Sunday Times.

Kans voor Europa


Griekenland is niet het enige Europese land dat positief reageerde op de Chinese interesse. Eerder dit jaar kocht China 400 miljoen euro aan schulden op van de Spaanse regering. Portugal en Ierland, die ook in financieel zwaar weer zitten, zouden ook van Chinese leningen profiteren.
Door individuele Europese landen die in de schulden zitten te helpen, zou China volgens sommigen een “verdeel-en-heers-strategie” hanteren in Europa. Gesprekken over een nieuw, gezamenlijk China-beleid van de Europese Unie brachten tot nu toe geen coherent beleidsraamwerk voort.
“De Chinezen klagen dat het te moeilijk is om met Europa zaken te doen, omdat Europa met zoveel verschillende stemmen spreekt. Maar in feite gebruiken ze dit in hun eigen voordeel, door lidstaten tegen elkaar uit te spelen”, zegt een EU-functionaris in Brussel. 
Chinese experts stellen dat China en Europa allebei profiteren van een betere relatie. “Europa kan de Chinese interesse gebruiken in de onderhandelingstactiek met de Verenigde Staten”, zegt Zhang Guoqing, onderzoeker openbaar beleid aan de School of Government  van de Universiteit van Beijing. “Europese landen weten dat mensen in Washington zich voorbereiden op een handelsoorlog met China. Dit is hun kans om te profiteren van de handel met en investeringen uit China.”

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.