Europa laat giftige stoffen in zonnepanelen toe

Het Europees Parlement staat het verwerken van het gevaarlijke cadmium in zonnepanelen expliciet toe. De sector van de hernieuwbare energie wordt immers uitgesloten van een richtlijn waarbij gevaarlijke stoffen uit elektrische en elektronische toestellen worden geweerd. De beslissing is een overwinning voor het lobbywerk van het Amerikaanse First Solar.
  • Foto First Solar De First Solar-fabriek in Frankfurt. Foto First Solar
Cadmium staat, samen met lood, kwik, hoogwaardig chroom en enkele vlamvertragers, al enkele jaren op de verboden lijst van de Europese Unie. De RoHS-richtlijn, kort voor Restriction of Hazardous Substances, wordt momenteel door de Europarlementsleden opgefrist en geactualiseerd. Aan het lijstje worden nieuwe chemische producten, waaronder enkele nanomaterialen, toegevoegd. Maar de politici namen het ogenblik ook te baat om uitzonderingsmaatregelen vast te leggen.
In sommige sectoren is het gebruik van giftige materialen niet uit te sluiten, luidt de redenering. Daarom worden de militaire sector, enkele industriële installaties en de sector van de hernieuwbare energie van de richtlijn uitgesloten. Maar binnen de groene-energiewerld bestaat onenigheid over het voorrecht dat ze zelf genieten.
Lees het volledige artikel op Apache.be

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 3093   proMO*’s steunen ons vandaag al. 

Word proMO* of Doe een gift