'Europa neemt verantwoordelijkheid'

‘Samen met de leiders van andere machtsblokken moeten we donderdag en vrijdag een goed klimaatakkoord kunnen afsluiten in Kopenhagen’. Dat zegt de Belgische eerste minister Yves Leterme in De Keien van de Wetstraat op Canvas.
  • MO* Yves Leterme MO*
‘Europa neemt heel sterk zijn verantwoordelijkheid op’, zegt Leterme. ‘Ik denk dat Europa zich toont zoals het zich moet tonen, dat betekent als leider in heel het klimaatdossier. We hebben gezegd 20% minder CO2-uitstoot tegen 2020 en we willen zelfs tot 30% gaan. De VS bieden tot nu toe slechts 4%, dat is een heel stuk minder, ik vind dat zelfs ontgoochelend.’
Weliswaar vindt Leterme het moedig dat de Amerikaanse president Barack Obama een bocht durft te maken en het lef heeft om een CO2-reductie aan te kaarten in zijn land, maar: ‘Het historisch moment dat aanbreekt verdient meer dan een vermindering met 4%’.

Internationale controle


De Belgische premier zou het nog een goed idee vinden om een internationale organisatie voor milieu- en klimaatbeleid uit de grond te stampen die de naleving van de afgesproken uitstootvermindering controleert over de hele wereld.

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 3181   proMO*’s steunen ons vandaag al. 

Word proMO* of Doe een gift