Europa ontslaat zeventien mensen van project voor ontwikkelingslanden

Het CDE, een ontwikkelingsprogramma van de Europese Unie, heeft bijna de helft van zijn personeel ontslagen. Dat gebeurde al in december maar het nieuws raakte nu pas bekend.
Het Centrum voor de Ontwikkeling van het Bedrijfsleven (CDE), waarvan het hoofdkwartier zich in Brussel bevindt, is een programma van de Europese Unie dat kleine en middelgrote bedrijven in de 78 zogeheten ACS-landen (in Afrika, de Caraïben en de Stille Oceaan) bijstaat.
Zeventien van de 42 personeelsleden werden in december ontslagen. Hun advocaten vechten dat ontslag nu aan. Ze zeggen dat ze nog geen verklaring voor hun ontslag hebben gekregen.
Volgens CDE-directeur Maboussou Thiam waren de ontslagen noodzakelijk voor de hervorming van het centrum. Aan IPS verklaarde hij dat hij het “pijnlijk” vond om het personeel zijn ontslag mee te delen. Maar hij was niet bereid was tot een dialoog omdat de zeventien functies geschrapt zijn bij de hervorming die was gevraagd door het CDE-bestuur, waarin zowel EU- als ACS-vertegenwoordigers zitten.
Ambassadeurs van de ACS-regeringen bespraken de ontslagen vrijdag. Een bron die op die vergadering aanwezig was, zegt dat de hervormingen binnen het CDE volgens sommige ambassadeurs “snel en furieus” verliepen en beter geleidelijk waren ingevoerd. Andere hadden zich achter de maatregelen geschaard.
Vóór de hervorming bedroegen de personeelskosten tot 65 procent van het jaarbudget van 18 miljoen euro, zegt Thiam. Hij had de opdracht van het CDE-bestuur om de herstructurering voor het eind van 2009 door te voeren. Alle ontslagen CDE-werknemers kregen een opzegvergoeding van 150.000 tot 250.000 euro.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.