Europa strenger voor Israëlische exportproducten

Ngo’s melden dat Israël steeds meer projecten voor de Palestijnen in de bezette gebieden vernietigt. Tientallen projecten die werden gefinancierd door de Europese Unie werden onder andere vernield. De Europese ministers van Buitenlandse Zaken hebben maandag 14 mei verklaard dat ze hiertegen willen optreden. Ze willen een strenger beleid tegenover Israëlische exportproducten , dat meldt de EUObserver.

De Europese ministers van Buitenlandse Zaken hebben op 14 mei duidelijk laten weten dat ze niet van plan zijn om zich bij de situatie neer te leggen. Ze veroordeelden de vernielingen en de schendingen van de mensenrechten. Er werd ook gesproken over een strenger beleid tegenover Israëlische exportproducten uit illegale nederzettingen.

‘We zouden een verbod op de import van Israëlische producten uit de bezette gebieden kunnen instellen’, vindt de Ierse minister van Buitenlandse Zaken Eamom Gilmore. ‘De EU is altijd een tegenstander geweest van een boycot tegen Israël maar we moeten een onderscheid maken tussen Israël en de nederzettingen’, aldus Gilmore in de Irish Times.

Steeds meer vernielingen

Palestijnse woningen, waterreservoirs, verblijfplaatsen voor dieren en landbouwinfrastructuren vallen ten prooi aan Israëlische bulldozers. Israël heeft sinds begin 2011 minstens 62 constructies die werden gefinancierd door de Europese Unie vernietigd, dat meldt de Displacement Working Group, een organisatie die werken van humanitaire en ontwikkelingsorganisaties uit de bezette Palestijnse gebieden coördineert.

In een rapport van het Bureau voor de Coördinatie van Humanitaire Zaken van de Verenigde Naties (OCHA) staat dat de Israëli’s 120 Palestijnse bouwwerken hebben vernietigd tijdens de eerste twee maanden van 2012. Hierdoor moesten 229 mensen hun woning, die in veel gevallen met de grond gelijk was gemaakt, verlaten. Zestig procent van die mensen waren kinderen. In januari en februari dit jaar moesten 25 procent meer mensen een nieuw onderkomen vinden dan het maandelijks gemiddelde in 2011.

Discriminatie in zone C

De vernielingen zijn een gevolg van het discriminerende planningsbeleid in Zone C op de Westelijke Jordaanoever. De Oslo-akkoorden, die in 1993 werden vastgelegd en de Gaza-strook en de Westelijke Jordaanoever in drie zones verdeelden, bepalen dat in zone C de Israëlische autoriteiten het voor het zeggen hebben. De Israëlische wetgever bepaald dat alle projecten in de zone, die zeventig procent van de Westelijke Jordaanoever beslaat, een Israëlische vergunning moeten krijgen. Omdat dat zo goed als onmogelijk is voor Palestijnse projecten, vallen ze ten prooi aan de Israëlische bulldozers.

‘Europa heeft zich nog nooit zo sterk uitgelaten tegen het Israëlisch beleid in de bezette gebieden’
Ondertussen heeft het plan om 7500 nieuwe woningen als joodse nederzettingen te bouwen groen licht gekregen. De Israëlische autoriteiten moedigen ook agressie tegenover Palestijnen aan. Door stapsgewijs de middelen van de Palestijnen in de bezette  Westelijke Jordaanoever af te nemen, is het aantal Palestijnen er gedaald van tussen de 200 000 en 320 000 voor de bezetting tot 56 000 vandaag. Ondertussen steeg het aantal joden van 1200 in 1967 tot 310 000.

De Israëli’s lijken niet van plan te zijn om hun vernietigingen snel stop te zetten. De bezettingsautoriteiten hebben onlangs de opdracht gegeven tot afbraak van meer dan 110 hulpprojecten, waaronder een kleuterschool en een elektriciteitsnetwerk waar ook België in heeft geïnvesteerd.

Ook Belgische investeringen tenietgedaan

Op 5 februari dit jaar vaardigden de bezettingsautoriteiten een vernietigingsbevel uit voor gebouwen en woningen in een dorp op de Westelijke Jordaanoever. Ook het elektriciteitsnetwerk dat met Belgisch geld recent werd geïnstalleerd tegen een kostprijs van 150 000 euro zou moeten verdwijnen. Waarschijnlijk zullen zo’n 150 inwoners daardoor hun huis moeten verlaten.

De toekomst van een kleuterschool in het dorp Al Aqaba, dat met steun van onder andere de Belgische ambassade werd opgericht, is evenmin rooskleurig. Sinds 2004 bedreigt een vernietigingsbevel de kleuterschool die plaats biedt aan 130 kinderen. De school zorgt ervoor dat families in het dorp blijven ondanks de Israëlische plannen om minstens 95 procent van de gebouwen in Al Aqaba te vernietigen, dat meldt Broederlijk Delen in een persbericht.

‘Het is moeilijk te voorspellen wat de gevolgen van een harder beleid tegenover Israël teweeg zal brengen’, meent Deborah Casalin van Broederlijk Delen. ‘Europa heeft zich nog nooit zo sterk uitgelaten tegen het Israëlisch beleid in de bezette gebieden en ik hoop dat die trend zich doorzet.’

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.