Europa wil niet te ver gaan in ecodesign

China heeft beslist om alle opladers van batterijen en elektrische apparaten zoals mobiele telefoons en fototoestellen te standaardiseren. Hierdoor bespaarden de Chinezen op enkele maanden tijd 300 miljoen dollar. Het bewijst dat niet alle milieuvriendelijke ingrepen –om energie of grondstoffen te besparen– moeilijk toepasbaar zijn. Een goed voorbeeld voor Europa?
Alle opladers in hetzelfde model maken is teveel van het goede, vindt de Europese energieminister Andris Piebalgs. ‘Op dit ogenblik beantwoorden de opladers al aan de minimum energy performance standaard. Op een bepaald ogenblik moet je echt stoppen met standaardiseren.’
Op andere vlakken toonde Europa wel zijn goede wil. Zo gaven de Europese lidstaten op 7 juli hun goedkeuring aan het voorstel van de Europese Commissie om elektriciteitsverlies of sluipverbruik tegen te gaan bij producten met een standby-functie. Die energieverspilling is goed voor wel tien procent van het elektriciteitsverbruik in huishoudens en kantoren in Europa.
Op een bepaald ogenblik moet je echt stoppen met standaardiseren.
Het is de eerste concrete maatregel die werd genomen binnen de nieuwe richtlijn van Ecodesign voor energiegebruikende producten. Die richtlijn wil energie-efficiëntie bevorderen en de meest verspillende producten weren.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur

  • Latijns-Amerika & ecologie
    Alma De Walsche schrijft over ecologische thema’s, van klimaat- en energiebeleid, over landbouw- en voedsel tot transitie-initiatieven en baanbrekers. Ze volgt al enkele decennia Latijns-Amerika, met een speciale focus op de Andeslanden.

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.