Europacupduurte bedreigt toerisme

Van 12 juni tot 4 juli kost een kamer in een driesterrenhotel in het Noord-Portugese Braga opeens 184 in plaats van 39 euro. Voor die prijs kan je in Lissabon normaal een nachtje in een vijfsterrenhotel boeken. Maar niet in de tweede helft van juni - dan kost een overnachting in een hotel van die klasse ongeveer 450 euro - ruim het dubbele van de normale prijs. De Portugese hoteluitbaters proberen tijdens Euro 2004 het onderste uit de kan te halen. Volgens critici dreigen ze de kip met de gouden eieren te slachten.

De Portugese overheid waarschuwt de hotelsector al sinds eind vorig jaar de prijzen niet te zeer op te drijven naar aanleiding van het Europees voetbalkampioenschap. Het zou een ramp zijn voor Portugal als het half miljoen bezoekers dat in juni verwacht wordt, thuis begint rond te vertellen dat ons land duur is, zegt expert Luis da Ponte, een voormalige directeur van een luxehotel. Uit studies blijkt dat Europeanen de keuze van een vakantiebestemming vooral baseren op het oordeel van vrienden of collega’s.

Maar veel Portugese hoteleigenaars, reisagentschappen en restaurantuitbaters hebben besloten die goede raad in de wind te slaan. Ze proberen gewoon zoveel mogelijk te verdienen van de aftrap op 12 juni tot de finale op 4 juli, en kijken dan wel verder.

Voor de drie weken van Euro 2004 is het heel moeilijk om nog een kamer te vinden in Oporto, Braga and Guimaraes, de drie steden in het noorden van het land waar wedstrijden worden gespeeld. Veel eigenaars van pensions en andere verblijfplaatsen daar boeken nog geen gasten, in de hoop dat de prijzen nog zullen stijgen naarmate de voetbalkoorts toeneemt.

In Lissabon worden ook de restaurantprijzen almaar zwaarder gepeperd. Eén etablissement hanteert zelfs veel hogere prijzen op de kaarten in het Engels, Spaans, Frans en Duits dan op de menu’s in het Portugees die voor het lokale publiek bestemd zijn. Buitenlanders eten meer dan de Portugezen, probeert de baas zich te verdedigen.

Zonder risico is de strategie van maximale winstneming niet. Veel fans van de ploegen die in het noorden spelen, hebben al een uitwijkmogelijkheid gevonden die de Portugese horeca duur te staan kan komen. Ze hebben tegen laagseizoenprijzen kamers gehuurd in Galicië, de Spaanse provincie ten noorden van Portugal. Van daar zijn de stadions in Oporto, Braga en Guimaraes per bus in twee uur te bereiken.

Volgens het Portugees Instituut voor Buitenlandse Handel leverde het toerisme Portugal in 2001 5,2 miljard euro op. In 2002 kreeg het land 11,6 miljoen buitenlanders op bezoek die voor minstens één nacht bleven. De Portugese hotels worden in de eerste plaats geboekt door Britten, gevolgd door toeristen uit Duitsland, Spanje, Nederland, Frankrijk, Ierland en Italië. Op Ierland na zijn dat allemaal landen die deelnemen aan Euro 2004. (PD)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2968   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift