Europeanen meest pessimistisch over ontwikkelingen in de wereld

Europeanen zijn van alle wereldbewoners het meest pessimistisch over de ontwikkelingen in de wereld. Ongeveer 20 procent van de Europeanen vindt dat het goed gaat met de wereld. Chinezen en Indiërs zijn optimistisch: respectievelijk 77 en 55 procent van hen vindt dat het de laatste jaren beter gaat.

Uit de opiniepeiling van Globescan (voorheen Environics International) die vrijdag werd gepubliceerd, blijkt dat veel ondervraagden vinden dat Amerika een negatieve invloed heeft op de ontwikkelingen in de wereld. Ook blijkt uit het onderzoek dat ontwikkelingslanden economische globalisering positiever waarderen dan geïndustrialiseerde landen. 56 procent van alle ondervraagden vindt dat rijke landen geen eerlijke handel bedrijven met ontwikkelingslanden. Het zijn echter vooral de rijke landen zelf die dat vinden, in de ontwikkelingslanden is die mening minder wijdverbreid.

Het onderzoek is gehouden tussen november 2003 en februari 2004 en is de jongste in een serie peilingen die Globescan in 2000 begon. Het onderzoeksbureau ondervroeg 19.000 mensen in negentien landen, die bijna allemaal behoren tot de zogeheten ‘Groep van 20’. Europese landen die in het onderzoek betrokken werden, zijn Groot-Brittannië, Frankrijk, Duitsland, Italië, Rusland en Spanje.

In twaalf van de negentien landen overheersen negatieve gevoelens ten aanzien van de invloed van de Verenigde Staten op de wereld. Dat geldt vooral voor Duitsland (82 procent), Frankrijk (74 procent), Argentinië en Rusland (72 procent) en Turkije (69 procent). In slechts vier landen was men overheersend positief over de rol van Amerika in de wereld: India (69 procent), Nigeria (56 procent), Brazilië (52 procent) en Zuid-Afrika (51 procent). Van degenen die Amerika een negatieve rol toedichten, vindt 70 procent dat het de verkeerde kant op gaat met de wereld.

Wereldwijd is het beeld dat men heeft van Europa iets positiever dan dat van de Verenigde Staten. Alleen in India en Nigeria scoorden de Verenigde Staten hoger dan Europa.

Het vertrouwen in de Verenigde Naties (VN) en grote internationale bedrijven nam toe vergeleken met de peiling uit 2002. Van de ondervraagden zei 59 procent vertrouwen te hebben in de VN. In 2002 was dat 40 procent. 42 procent zei vertrouwen te hebben in multinationals, in 2002 was dat minder dan 30 procent. Het vertrouwen in de VN steeg vooral sterk in Spanje, India en Rusland. In Duitsland, de Verenigde Staten en Italië daalde het licht.

Van alle ondervraagden vond 55 procent economische globalisering een positieve ontwikkeling, 25 procent duidde globalisering als negatief. 12 procent gaf aan erg positief te zijn en 20 procent had geen mening. Volgens Chris Coulter van Globescan kan uit die cijfers geconcludeerd worden dat de steun voor globalisering niet erg uitgesproken is. De positieve waardering voor globalisering steeg naarmate de respondenten jonger en hoger opgeleid waren en meer verdienden.

De vrijdag door Globescan gepubliceerde resultaten zijn onderdeel van een veel uitgebreider onderzoek dat alleen beschikbaar is voor betalende klanten van het onderzoeksbureau, vooral multinationals. (JS)

Jim Lobe

www.pipa.org/OnlineReports/Global_Issues/globescan_press_06_04.pdf

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.